НАТО разполага сили по Източния фронт

0
Страните от НАТО започнаха разполагане на свои части по Източния фланг, предаде БНТ
Страните от НАТО започнаха разполагане на свои части по Източния фланг, предаде БНТ

Трети ден светът остро осъжда руската агресия в Украйна

Редица държави обявиха, че налагат санкции на Русия, включително персонални за Владимир Путин и неговите приближени. Руски спортисти и музиканти един по един получават забрани да участват в международни форуми. А страните от НАТО започнаха разполагане на свои части по Източния фланг, предаде БНТ

Франция удължава престоя на своите войски в Естония за неопределен период. Предвижда се там да бъдат разположени около 250 военнослужещи, подготвени за бойни действия при екстремно ниски температури, както и четири изтребителя. Париж ще разположи 500 военни и тежка военна техника в Румъния.

Дания и Испания също обявиха, че засилват присъствието си по Източния фланг като част от силите на НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че пактът ще разгърне част от силите си за бързо реагиране по суша, море и въздух без да посочва конкретни локации.

Великобритания удвоява контингента си в Естония, където се очаква да пристигнат 850 военни и оборудване. На място вече е конвой от шест танка. В емоционално обръщение, британският премиер Борис Джонсън се обърна както към украинците, така и към руснаците.

"Това, което се случва в Украйна, е истинска трагедия. Загиват смели млади войници и невинни граждани. Танкове преминават през градовете, ракети валят от небето. Отдавна не бяхме ставали свидетели на подобни кръвопролития в Европа. И се надявахме, че повече никога няма да бъдем. Гражданите на Великобритания са рамо до рамо със своите братя и сестри от Украйна. В постоянен контакт съм с президента Зеленски и от името на цяла Великобритания ви казвам: Слава Украини!

"Това е трагедия за Украйна и трагедия за Русия. Това не е вашата война", заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Великобритания затвори въздушното си пространство за руски частни самолети, а Москва обяви, че забранява достъпа на британски авиопревозвачи. Още вчера стана ясно, че Съединените щати ще наложат персонални санкции на Владимир Путин и негови приближени. Същият ход предприе и Европейският съюз.

Русия наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за руската агресия в Украйна. В документа се призовава Москва незабавно да изтегли военните си и да сложи край на инвазията. 11 от 15-те членки на Съвета за сигурност подкрепиха текста. Русия гласува "против".

"Може да наложите вето на тази резолюция, но не можете да наложите вето на гласовете ни. Не можете да наложите вето на истината, на принципите ни. На украинския народ", допълни Линда Томас-Грийнфилд, постоянен представител на САЩ в ООН.

"Превърнахте Украйна в пешка във вашата геополитическа игра. Това не е проява на грижа към украинците. Отговорността за случващото се сега е не само на правителството на Украйна, но и ваша, дами и господа. Днешната проекторезолюция е нищо повече, от поредния ви ход върху тази шахматна дъска", каза още Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

Остри реакции и в света на спорта. Международният олимпийски комитет призова националните федерации да преместят или отменят спортните събития, планирани на територията на Русия и Беларус.

След решението да бъде преместен финалът на Шампионска лига от Санкт Петербург в Париж, днес националният отбор по футбол на Полша отказа да играе срещу Русия в баражите за Световното, като се очаква същата позиция да заемат още Швеция и Чехия.

Спонсорирани от Газпром отбори като германския Шалке вече отказаха да носят логото на екипите си. Отменени бяха и състезания от Формула 1 в Сочи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    АAh
    "Превърнахте Украйна в пешка във вашата геополитическа игра. Това не е проява на грижа към украинците. Отговорността за случващото се сега е не само на правителството на Украйна, но и ваша, дами и господа. Днешната проекторезолюция е нищо повече, от поредния ви ход върху тази шахматна дъска", каза още Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН. След ковид затварянето, А, изненада ! Пак затвориха света ! Услади им се много.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари