National Interest: Русия притежава по-мощна бомба от “майката на всички бомби”

0
Руската авиационна вакуумна бомба с повишен мощност е известна като “бащата на всички бомби“
Руската авиационна вакуумна бомба с повишен мощност е известна като “бащата на всички бомби“

National Interest цапардоса Вашингтон като с мокър парцал: Русия притежава по-мощна неядрена бомба от “майката на всички бомби”!

Русия притежава по-мощно неядрена бомба от “майката на всички бомби”, която САЩ хвърлиха в Афганистан, пише американското издание National Interest.

Руската авиационна вакуумна бомба с повишен мощност (АВБПМ) е известна като “бащата на всички бомби“. Тя превъзхожда най-мощната неядрена бомба на САЩ – GBU-43, неофициално наричана “майката на всички бомби”.

“Майката на всички бомби” ликвидирала около 36 терористи в Афганистан. Най-голямата неядрена бомба, използвана някога с бойна цел

АВБПМ е по-малка по размер от американския си аналог, но мощността й е около 40 тона тротилов еквивалент, а това е почти четири пъти повече от “майката на всички бомби“. Освен това по радиуса на гарантираното поражение руският “татко” превъзхожда американската “майка” два пъти.

Първите изпитания на АВБПМ са били извършени в Русия през 2007 г.

Вчера САЩ за първи път хвърлиха свръхмощната неядрена бомба GBU-43, като ликвидираха около 36 терористи от ДАЕШ (“Ислямска държава”) и тунели и пещери. Американският президент определи операцията като “много успешна мисия” на американските въоръжени сили.

“Ислямска държава” (ИД) е общ враг на САЩ и Русия, затова няма да има сериозни политически последици след пуснатата мощна американска бомба в Афганистан, смята професорът от шведската Военна академия Гунар Хулт, цитиран от шведския вестник “Афтонбладет” (Aftonbladet). Експертът също така отбеляза, че това не плаши Русия, защото те имат подобна бомба, която е по-голяма дори от американската, цитира изданието Ино.TV в петък (14 април).

САЩ за първи път използват свръхмощна бомба срещу ИД в Афганистан. По информация на медиите Военновъздушните сили на САЩ са я пуснали върху система от тунела, където са се укривали бунтовниците, пише “Афтонбладет”.

Руските моряци се въоръжиха с най-скъпата и мощна подводница в историята си

Според професор Гунар Хулт Военновъздушните сили на САЩ и дори сухопътни войски скоро ще пристигнат на мястото, където е пусната “майката на всички бомби”, за да оценят нейната ефективност. Професорът обаче смята, че използването на бомбата няма да има сериозни политически последици, се казва в публикацията.

”Ако американците са нанесли удар само по ИД, тогава Русия ще ги подкрепи. Не мисля, че руснаците ще изразят възмущение, защото не става дума за ядрено оръжие, а за обикновена бомба, каза той.

Професорът отбеляза, че “руснаците имат подобна бомба, която е дори малко по-голяма” и Москва също може да я използва.

“При определени обстоятелства могат да я използват, но в този случай, струва ми се, Русия ще съгласува (бомбардировките, бел. RT) със Съединените щати. Борбата срещу ИД е един от тези въпроси, по които Москва и Вашингтон заемат сходни позиции”, каза Хулт.

Днес стана ясно, че САЩ са нанесли удар по ИД в Афганистан с най-мощната си неядрена бомба, наричана още “майката на всички бомби”. По данни на Пентагона целта на удара са били тунели, където са се укривали бойци на терористичната групировка.

Ударът с бомбата GBU-43 с приблизително тегло 10 хил. килограма е бил нанесен около 14:30 часа по Гринуич в афганистанската провинция Нангархар. Там миналия уикенд американски военен беше убит в операция срещу джихадистите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари