Настръхваме и когато лъжем

0
Настръхналата кожа е като "детектор на лъжата"
Настръхналата кожа е като "детектор на лъжата" Видео: Защо

Настръхналата кожа е характерна реакция на тялото ни към студа. Тя обаче може и да доказва кога някой лъже, сочи ново изследване, цитирано от британския вестник "Телеграф", пише VESTI.

Знаете ли, че космите имат "мускулчета".

Звучи невероятно, но космите по тялото наистина имат мускулни клетки и заради тях настръхват.

Изследователите установяват, че повечето хора не могат да контролират тази своя реакция, която е силен показател за техните истински чувства. Според тях естественият защитен механизъм на тялото срещу студа би могъл да функционира и като "детектор на лъжата" по отношение на емоционалните реакции.

Оказва се, че настръхналата кожа често се появява и вследствие на "емоционална кулминация", предизвикана от "разтърсващо" събитие или "забележителните" действия на някого. Тя показва техния страх, изненада или възхищение.

В края на краищата един човек може да излъже за своите чувства и мисли. Настръхналата кожа обаче не може да се подправи, заключват изследователите. 

Космите регулират температурата.

Една от основните функции на космите е да балансират температурата. Когато е студено, задържат топлото, когато температурите си високи, охлаждат чрез мастните жлези.

Според проф. Ричард Смит от Университета на Кентъки настръхналата кожа може да се използва и като своеобразен детектор на лъжата. Така че следващият път, когато някой ви каже, че вашето изпълнение не струва нищо, а същевременно кожата му е настръхнала, значи със сигурност ви лъже.

И още, настръхването на кожата може да е свързано с недостиг на витамини в организма. Например недостиг на витамин С води до влошаване на състоянието на повърхността на кожата.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари