Народното събрание се оплете за отсъствията на Пеевски

0
Парламентът даде три различни справки по ЗДОИ за това колко пъти депутатът от ДПС е бил в пленарна зала
Парламентът даде три различни справки по ЗДОИ за това колко пъти депутатът от ДПС е бил в пленарна зала Снимка: БГНЕС / архив

Парламентът даде три различни справки по ЗДОИ за това колко пъти депутатът от ДПС е бил в пленарна зала

Народното събрание даде три различни справки по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за това колко пъти е отсъствал от заседанията в пленарна зала депутатът от ДПС Делян Пеевски през 2020 г., предаде вестник Сега. Първоначално парламентът отговаря, че този народен представител има цели 20 присъствия за периода, после информира, че само за половин година е отчел 59 присъствия, и в същото време съобщава, че не се е регистрирал нито веднъж в зала.

Първата справка по ЗДОИ е на гражданско сдружение БОЕЦ от 5 януари и съдържа таблица с отсъствията и присъствията от пленарни заседания на всички 240 депутати за периода 15 януари - 18 декември 2020 г. В нея срещу името на Делян Пеевски са отчетени 20 участия в зала и 130 отсъствия. Тъй като депутатът от ДПС не е виждан нито веднъж в парламента през миналата година, "Сега" реши също да изиска такава справка за 2020 г., която да включи и точните дати, на които са отчетени регистрациите на Пеевски в Народното събрание.

От там отговориха, че този депутат има само за половин година - от 15 януари до 1 юли, цели 59 присъствия и нито едно отсъствие. Противно на това справката казва, че през цялата година Пеевски не се е регистрирал нито веднъж в пленарна зала, поради което парламентът не може да даде точни дати на присъствията му. Дори да предположим, че колоните в таблицата, която беше предоставена на "Сега", са разменени и депутатът не е участвал в нито едно заседание за полугодието, това не обяснява защо първоначално беше съобщено на БОЕЦ, че Пеевски има 20 присъствия без нито един ден с регистрация в зала. В крайна сметка Народното събрание влиза в открито противоречие със себе повече от веднъж.

Общо пленарните заседания в мандата на този парламент са 485. По данни на bTV за всичките 4 години на 44-тото Народно събрание Делян Пеевски има 479 извинени отсъствия от зала и само 1 неизвинено. Това би трябвало да значи, че депутатът има само 5 присъствия за целия мандат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари