Депутатите ще обсъдят промени в Закона за здравното осигуряване

0
Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства също е в дневния ред на народните представители
Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства също е в дневния ред на народните представители Снимка: Народно събрание / архив

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства също е в дневния ред на народните представители

Депутатите ще обсъдят на първо четене три законопроекта за промени в Закона за здравното осигуряване. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на институцията.

Два от законопроектите са внесени от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а третият – от ГЕРБ-СДС.

Първият законопроект, с вносител Васил Пандов от ПП-ДБ, цели подобряване на уредбата по отношение разходването на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарствени продукти, прилагани в болничната помощ, които са извън стойността на клиничните пътеки, се посочва в доклада на комисията по здравеопазване. Предвижда се НЗОК да заплаща лекарствените продукти на стойност, изчислена на база най-ниската стойност на единица активно вещество по международно непатентно наименование (INN), и лекарствена форма от средноаритметичната стойност на единица активно вещество.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и група народни представители, е свързан с рамковите споразумения. Предвидено е НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на стойност по-висока от най-ниската стойност между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всеки лекарствен продукт, и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ, се посочва в доклада на здравната комисия.

Третият законопроект е внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ. С измененията се предвижда системата за сигурно електронно връчване да бъде единственият позволен начин за предоставяне на документи в РЗОК, като по този начин ще се намали административната тежест за договорните партньори.

Очаква се още депутатите да обсъдят на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. На второ четене се очаква да бъдат гласувани промените в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Спонсор
    САМО ТОЛКОВА ЛИ СА В ЗАЛАТА? ТЕ МАЙ И ДВА ВЗВОДА НЯМАТ? АЛОУ, БАНДЮГИ, ОТ 240 САМО ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ВЪТРЕ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари