Напусна ни Владимир Илиев

0
Русенецът бе един от двигателите на алтернативното кино у нас
Русенецът бе един от двигателите на алтернативното кино у нас Снимка: вестник Утро

Русенецът бе един от двигателите на алтернативното кино у нас

Напусна ни Владимир Илиев – един от двигателите на алтернативното кино у нас, президент на Национална федерация „Алтернативно кино“.

Тъжната вест съобщи Арена Медиа.

Той е роден на 17 септември 1948 г. в Русе. Благодарение на него и още неколцина приятели, Русе става домакин на Международен фестивал на алтернативното кино „Дунав-реката на Европа“, а през 2012 година приема 74 Световен конгрес и фестивал на УНИКА.

Освен като стопански ръководител, той е сценарист, режисьор и оператор на над 500 късометражни филма. Автор, водещ и режисьор на над 230 телевизионни предавания за любителското кино. Автор е на единствената у нас написана история на алтернативното кино. Носител е на повече от 300 международни и национални награди. Последните отличия, които завоюва, бяха само преди два месеца – на международния фестивал за исторически филми в Шумен. Те бяха за филмите „Басарбовският скален манастир”, създаден заедно с Николай Василев и Милчо Йовчев, „Кралска следа” – заедно с Николай Василев и за сценариите на филмите филма „Милион червени рози” и „Светлата сянка на таланта”, допълва ТВН.

Поклон пред светлата му памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари