Напрежението в Косово отново расте

1
Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово
Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово Снимка: KURIR

Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово

Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово в събота, блокирайки движението през двата основни гранични пункта към Сърбия, по информация на полицията, съобщават от БТА.

Камиони, линейки и селскостопански машини бяха използвани за блокадите, подхранвайки неотдавнашното напрежение, което включваше експлозии, стрелба и въоръжено нападение срещу полицейски патрул, при което бе ранен етнически албански полицай. Демонстрантите казаха пред АФП, че са възмутени от ареста на бивш етнически сръбски полицай, който е заподозрян, че е замесен в наскорошни нападения срещу косовски полицаи.

Протестът беше обявен чрез задействане на сирени за спешна помощ в няколко града в населеното с мнозинство от сърби Северно Косово, според журналист на AFP. Местните медии съобщават, че протестиращите са искали да попречат на арестувания служител да бъде прехвърлен в столицата Прищина.

Косовският министър на вътрешните работи Джелал Свекла каза, че бившият полицай е един от двамата заподозрени, арестувани за нападения срещу полицаи през последните няколко дни. Неотдавнашният пристъп на напрежение избухна, след като Косово насрочи местни избори в общините със сръбско мнозинство за 18 декември, които основната сръбска политическа партия заяви, че ще бойкотира. Във вторник се чуха експлозии и стрелба, докато представители на косовските изборни органи посетиха две общини в Северно Косово, за да подготвят вота, но няма съобщения за ранени.

Малко след задействането на блокадите косовската президентка Вьоса Османи обяви в прессъобщение, че изборите ще бъдат отложени за 23 април. Полицай беше ранен в Северно Косово в четвъртък, след като етническата албанска полиция беше разположена в нестабилния регион. Правителството на Косово каза, че полицията - главно етнически албанци - е била разположена, след като местните сърби колективно подадоха оставки от официални постове в знак на протест срещу решението на Косово да замени сръбските регистрационни номера на колите с косовски. Етническите сърби също организираха ежедневни протести и блокираха движението на двата северни гранични пункта на Косово със Сърбия миналия септември, протестирайки срещу проблема с регистрационните номера.

Прищина и Белград си размениха вината за последния кръг от инциденти. Основният източник на напрежение е декларацията за независимост на Косово от 2008 г., която Сърбия не признава и насърчава сръбското малцинство да остане лоялно към Белград. Сърбите представляват около 120 000 от приблизително 1,8-милионното население на Косово, съставено от етнически албанци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Сърбите са гадно племе.
    По-добре е сърбите да се забавляват в Косово срещу Албания, вместо да мътят водата в Северна Македония срещу България. Сърбия престане ли да се занимава с албанците, ще започне да се занимава с българите, които счита отдавна за кръвен враг. Винаги Сърбия е имала териториални апетити към България, за което е воювала срещу нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари