В Скопие Буяр Османи обсъди плана за деескалация на ситуацията в Косово

1
Той проведе среща с ръководителите на мисиите на ОССЕ в Сърбия, Косово и Северна Македония
Той проведе среща с ръководителите на мисиите на ОССЕ в Сърбия, Косово и Северна Македония Снимка: ЕПА / БГНЕС

Той проведе среща с ръководителите на мисиите на ОССЕ в Сърбия, Косово и Северна Македония

Единственият начин за решаване на проблемите между Сърбия и Косово е по пътя на диалога, липсата на диалог означава конфронтация, каза в изявление министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в качеството си на председател на ОССЕ за 2023 г.

В Скопие той проведе среща с ръководителите на мисиите на ОССЕ в Сърбия, Косово и Северна Македония Ян Брату, Майкъл Дейвънпорт и Килиан Уол, с които обсъди изпълнението на плана на ОССЕ от 9 точки за деескалация на ситуацията, който има за цел да допринесе и „за постигането на траен мир и стабилност, както и за връщането на косовските сърби към участие в институциите и демократичните процеси”, предава БТА.

„Предложената пътна карта, която допълва плана на ЕС, насърчава атмосферата на диалог и сътрудничество. Ще обсъдим възможното по-нататъшно ангажиране на ОССЕ, както и с всички други наши партньори и съюзници, преди всичко от ЕС, но и със съюзниците и Командването на НАТО, което чрез КейФОР присъства на място, за улесняване на диалога “, каза Османи.

Османи коментира ролята на ОССЕ, която „с дългогодишното си присъствие и участие на терен в целия ни регион в Югоизточна Европа е изградила високо равнище на доверие сред гражданите (и) е изключително ценен ресурс, който може да помогне в процесите на нормализиране на ситуацията и подобряване на мерките за изграждане на доверие”.

Освен това Османи е представил на ръководителите на мисиите на ОССЕ в Сърбия, Косово и Скопие приоритетите на председателството на Северна Македония на ОССЕ за Югоизточна Европа, които са насочени към укрепване на доверието, борба с корупцията и действия в областта на климата.

Била е обсъдена и предстоящата конференция за борба с корупцията в Югоизточна Европа, която ще се проведе в Северна Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари