Сериозно напрежение между Сърбия и Косово

2
Тази вечер в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население прозвучаха сирени за въздушна тревога
Тази вечер в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население прозвучаха сирени за въздушна тревога

Жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия, и да изискват декларации от лицата със сръбски паспорти, съобщава сръбската държавна телевизия РТС

Освен пътища са блокирани и контролно-пропускателните пунктове "Ярине"и "Бърняк", които свързват Косово с Централна Сърбия. Властите в Прищина са изпратили на двата пункта подразделения на специалните полицейски части, информира БНР 

Министерството на отбраната в Белград съобщи, че армията на Сърбия "засега" не е навлизала в Косово, и отрече като дезинформация съобщенията в социалните мрежи за сблъсъци с косовската полиция.

По-рано днес сръбският президент Александър Вучич заяви, цитиран от БТА, че Белград иска продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално.

Вучич добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи".

От 1 август правителството в Косово започва прилагането на решение за пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи означение RKS (Република Косово).

На пресконференция в Белград днес Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт: "Но аз моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир", подчерта Вучич.

Той добави, че в противен случай "ние няма да се предадем и Сърбия ще победи": "Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа", посочи Вучич.

В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че пререгистрацията на автомобилите ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември.

Тази вечер в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население прозвучаха сирени за въздушна тревога, съобщава БГНЕС, като допълва, че местните жители са започнали да строят барикади на тесни пътни участъци в град Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан. Междувременно, според съобщения в медиите, около 200 албанци са се събрали в южната част на града близо до моста, водещ към северната страна на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Пак ли?
    Подпалиха им чергата отново. На тия малко им трябва, за да се хванат за гушите.
  • 0
    2
    до 1
    баба ванге ти ли си?
  • 2
    1
    Kakjajjaj
    Уродите от сащ чрез цру ще се намесят, за да подкрепят кософо... Картинката е ясна, пробваха се с платени преврати да свалят Вучич, но тъпите сащници не разбраха, че народът избира, а не сащниците...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари