Напрежение в кърджалийско

0
Активът на ДПС в Кърджали не вдига телефоните и избира мълчанието
Активът на ДПС в Кърджали не вдига телефоните и избира мълчанието Снимка: БГНЕС

Днес на два възпоменателни митинга за жертвите на „възродителния процес“ в Кърджалийско е възможно да възникне напрежение покрай участието в тях на новоизбраната ръководна тройка на ДПС, зрелищно отстранения от лидерския пост Лютви Местан и евентуалното участие на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

По неофициална информация проявите, организирани традиционно от ДПС в края на декември, ще бъдат охранявани от засилено полицейско присъствие, в това число и от части на жандармерията.

Две са горещите за деня точки – в 10 ч. край Тюркян чешма в село Могиляне, Кирковско и в 14 ч. в Момчилград, като за пръв път двата митинга ще се състоят в един ден, а не последователно на 26-и и 27 декември, както досега. Силовите власти се готвят и за отпор на евентуални националистически групи, които е възможно да засвидетелстват гнева си по повод частната визита на турския държавник, несъгласувана с българското външно министерство.

Чавушоглу е в района от вчера, съобщи БНР, но за присъствието и конкретното му местонахождение няма никаква информация. Спорно е и дали изобщо той ще се включи в проявите, които този път преминават под знака на тежките трусове в ДПС.

В страницата на феновете му във Фейсбук е наличен статус от около 19 ч. в петък, илюстриран със снимки, според който в петък вечерта Чавушоглу е провел среща с турската асоциация на туроператорите, а по-късно и с главния секретар на Турския съвет /организация на страните, говорещи турски език, в която участват Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция, б.а./ Рамил Хассанов и с помощника му Юмер Коджаман.

Факт е обаче солидната резервация в един от хотелите в Кирково, направена от консулската служба в Пловдив, но до късно вечерта стаите все още са били празни откъм обитатели.

Присъствието на турски дипломати на тези прояви на ДПС в Кърджалийско два пъти годишно са вече утвърдена практика – по време на отбелязването на трагичните Майски събития от 1989 г. и в края на декември, когато в региона комунистическият режим дава старт на насилственото преименуване на българските турци.

Генералният консул в Пловдив Алпер Акташ от началото на мандата си у нас е най-активният гост и почти е сигурно неговото включване в днешните митинги. Организаторите от ДПС в Кърджалийско пуснаха официална информация само за часовете и датите на възпоменанията в Могиляне и Момчилград и района, не стана ясно кои и колко са очакваните гости.

По традиция в тези дни от Турция пристигат стотици изселници, сред тях и майката на убитото при съпротивата срещу покръстването 18-месечно момиченце Тюркян.

Ситуацията в ДПС е изключително тежка след 17 декември, белязан с нощното слово на Ахмед Доган и безпощадната му критика към Лютви Местан, както и след 24 декември, когато успоредно с пресконференцията на Местан в Кърджали, в Сарая на „Беловодски път“ в София вървеше гилотинирането му в негово отсъствие.

Активът на ДПС в Кърджали не вдига телефоните и избира мълчанието, така вчера направи и детронираният от всички възможни постове и изключен от партията Лютви Местан. Докато централното ръководство му „режеше главата“, той заяви, че ще присъства на възпоменателните митинги в събота, независимо в какво качество – на все още лидер или вече бивш.

Не стана ясно и защо изобщо той пристигна в Кърджали, макар това да беше очаквано – в общинската структура на ДПС не може да се потуши огънят на властовите амбиции, поради които все още няма председател на местния парламент.

С миротворческа мисия в Кърджали се беше нагърбил зам.-председателят на ЦС на ДПС Рушен Риза, сега част от ръководната тройка, но и той се провали, след което се очакваше Местан да извади въглените и да угаси пожара.

Неизвестните за днес са много – вчера Местан не се появи на възпоменанието в село Млечино, не е ясно дали ще спази клетвата си пред журналистите за участие заедно с Чавушоглу при Тюркян чешма и в Момчилград, не е ясно турският държавник е в района или е отменил частното си посещение, ще има ли сблъсък на Местан и поддръжници с новоизбраната ръководна партийна тройка, ще има ли струпване на националисти и т.н.

Последните дни на декември и отбелязванията им и без тези неизвестни са обременени с мрачни спомени отпреди 31 години. В последната седмица на 1984 г. Кърджали, вместо да посреща светлата Коледа, а тя беше и забранена, градът беше завзет от войска с БТР-и и калашници, и беше опасан с КПП-та. За да се влезе, трябваше специален открит лист заради изведнъж обявената гранична зона.

За да се излезе също. Въоръжените сили на новосъздадените Вътрешни войски – армията на народната милиция, си правеха денонощните респектиращи обходи, придружавани и от тройки доброволци.

Ден преди Бъдната вечер, на 23 декември в района на Ардино няколко мъже започват тихи совалки по къщите в селата Горно Прахово, Долно Прахово, Млечино, Башево и Чернигово. Целта е да призоват местните на протестно шествие до Млечино, където тогава е центърът на селищната система. Вече се знае планът на режима – смяна на имената на турците с български.

На следващия ден – 24 декември, около 3 000 души от близките села напират към административния център. Срещу БТР-ите в село Башево училищен директор изправя всички деца, най-малките от детската градина са най-отпред. Разбира се, всички демонстрации са разпръснати. На 26 декември въстава село Могиляне. Убито е 18-месечното момиченце Тюркян, майката е простреляна.

Тя е жива и всяка година пристига на възпоменателните митинги в селото, и води следващата си дъщеря, наречена с името на мъртвото дете. В памет на убитата Тюркян в селото е издигната чешма.

Към болницата в Кърджали фучат линейки с изгасени фарове, които транспортират простреляни от мирните протести. Болницата е под обсадата на униформени с калашници.

Свижданията са забранени, а същата нощ крясъците на една лекарка туркиня разцепват зловещата тишина – влачат я с белезници по стълбите заради острата й реакция и само чудото я спасява от затваряне в Белене.

И тя е жива, оцеля, но не се завръща от Бурса в Кърджали. Само в този турски град над 400 000 са онези, на личните карти на които пише, че са родени в България. Т

ова са събитията, които провокират и създаването на ДПС в първите дни на януари 1990 г. Това са възпоменателните митинги, на които партийните функционери отправят ритуални наричания за светлото бъдеще на смачканите си от мизерия избиратели. Промяна няма.

Какво ще се случи днес в Могиляне и Момчилград, очаквайте подробности.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари