Напрежение в четвъртия ден на протестите в Скопие

1
Има ранени полицаи
Има ранени полицаи Видео: NOVA

Повод е френското предложение за уреждане на спора между Северна Македония и България

Ескалация на напрежението в четвъртия ден на протестите в Скопие. Тази вечер отново недоволстващи се събраха пред сградата на парламента. Те хвърлят предмети по сградата и полицаите около нея. Бутилка със запалителна течност се е възпламенила. Силите на реда са се групирали в опит да противодействат на недоволстващите. Има ранени полицаи.

По улиците на Скопие има бронирана техника, специални части на полицията, както и военни.

Повод за недоволството е френското предложение за уреждане на спора между Северна Македония и България. В Скопие пристигна и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, за да участва в заседание на македонското правителство.

По-рано днес недоволните от френското предложение посрещнаха депутатите в парламента с палатков лагер. „Искате да ви намразим. Това искате да направите. Оставете ни да си живеем, ние сме си македонци и нищо друго”, каза пред NOVA един от протестиращите.

Аз те уважавам. Ти си българин, аз съм македонец. Не преговарям с никого за това. Цялата ваша история е фалшификат. Всичко във вашите исторически книги и учебници е лъжа. Това, което България прави, само ни разделя, нищо повече. Тъжно е”, коментира друг от протестиращите.

Вече четвърти ден македонците излизат на площада, за да кажат „не" на европейския документ за започване на преговорите.

Македонският народ се събра вчера и изпрати ясна позиция към властта. Те са избрани от народа, за да му служат. Докато служат на народа, трябва да слушат гласа му. И ще отхвърлят предложението”, заяви протестиращ.

Заради ескалацията на напрежението в западната ни съседка през последните дни на посещение в страната дойде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Нека ви кажа честно, като приятел, имате историческа възможност. Никога не сте били толкова близо, имате исторически шанс да кажете „да”, за да започнете преговори. Да кажете „да” на нашите деца”, каза той.

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че парламентът ще реши дали Република Северна Македония ще започне преговорите за членство в Европейския съюз.

Двустранният протокол с Република България, както и всички документи, които досега са дадени, и още някои, които предстои да бъдат дадени, ще бъдат изпратени в Народното събрание на РСМ. В парламента са събрани представители на всички политически партии. На Народното събрание е задачата да реши дали ще можем да започнем преговорите и как да ги започнем. Депутатите трябва да дадат решението на правителството”, посочи той.

Според него това може да случи, когато приключат политическите консултации.

Междувременно премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако Северна Македония не хареса и откаже френското предложение, то на Албания ще бъде позволено сама да продължи пътя си към членство в ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    И все пак ...
    Ситуацията е следната сега: 1. Русия мъти главите на Сърбия - имат ни за общ враг. 2. Сърбия мъти водата на С.Македония - има ги за тяхна даденост. 3. С.Македония подскачат срещу България - и те не могат да кажат защо. Искали да да бъдат "македонци"? Да бъдат ако искат и марсианци - пичка им македонска! ... Но! Нека да не ни крадат Историята!
  • 8
    1
    123
    скапани маки ! гърците ви смениха името и мълчахте като бити проститутки, сега нещо много се пените. късайте го тогава това предложение. за нас дори е по-добре да сте в изолация и да се редите за визи. няма и 2 милиона племе първобитно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари