Напрежение между Израел и Испания

2
Испански министри критикуват "окупацията на Палестина"
Испански министри критикуват "окупацията на Палестина" Снимка: ЕПА / БГНЕС

Испански министри критикуват "окупацията на Палестина"

Дипломатическо напрежение между Израел и Испания възникна след изказване на министъра на социалните права от квотата на "Подемос" Йоне Белара. Тя призова за организиране на протести по улиците на Испания срещу "планирания геноцид" на Израел в Газа и призова ЕС да спре да бъде "съучастник на военен престъпник като Нетаняху", предаде БНР.

Белара поиска ЕС да разгърне всички дипломатически усилия за прекратяване на "окупацията и апартейда на Палестина". Тя беше подкрепена от втория вицепремиер и лидер на "Сумар" Йоланда Диас, която също осъди "израелския апартейд, високо и ясно", докато министърът на потребителските въпроси Алберто Гарсон определи като "чисто варварство" действията на израелската армия срещу цивилното население в Ивицата Газа.

Последва моментална реакция от страна на израелското посолство в Мадрид, което в декларация заявява, че някои министри са "избрали да се присъединят към този тероризъм от типа на ИДИЛ" след нападението на 7 октомври.

От посолството искат премиерът Педро Санчес "недвусмислено да осъди тези срамни изявления", който "застрашават сигурността на еврейските общности в Испания". Отговорът дойде от министерството на външните работи, откъдето съобщиха, че "всеки политически лидер може свободно да изразява позиции като представител на политическа партия в пълна демокрация като Испания" и отхвърлиха "неоснователните инсинуации за тях", уточнявайки, че „правителството като цяло многократно е изразявало необходимостта да се разграничи палестинското население от терористичната групировка "Хамас", да се защити цивилното население на Газа и да продължат основните доставки, необходими за оцеляването им".

"Единственото решение за постигане на мир" е опцията "две държави да живеят една до друга", се казва още в позицията на външното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    фена на Путин
    Не вярвах че ще има такива нормални люде в изкукуригалия ЕС. Поклон !
  • 19
    1
    Pyce
    Браво! Това са политици с мисъл. Не като нашите - само чакат да чуят какво говори САЩ и ЕК и повтарят без да мислят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари