Направиха най-тежкия електромобил в света

0

Специалисти от няколко научни института от Швейцария разработиха 58-тонен самосвал Komatsu HD 605−7, който има товароподемост 65 тона.

Машината стандартно се оборудва с дизелов двигател, който обаче е заменен от електрически агрегат. Тя е получила името Lynx и поставя два световни рекорда, тъй като става най-големият и най-мощен електромобил на света.

Построяването на това „зелено чудовище” е отнело година и половина на създателите си. Те са оборудвали гигантския камион с литиево-йонни батерии с капацитет 700 кВт/ч, чието тегло е 4,5 тона (горе-долу толкова тежат два стандартни електромобила със средни размери). За да се добие представа за размера на камиона, трябва да се уточни, че диаметърът на гумите му е 2 метра.

Машината вече се използва от миньорска компания, която се възползва максимално от нейните предимства. При спускане тежащият над 120 тона (когато е натоварен) камион натрупва отделяната при спиране енергия в акумулаторите. След това тя се използва при изкачване, когато машината е по-лека.

Ако Lynx успее да преодолее успешно всички тестове, инженерите обещават да построят общо 8 такива машини. Освен, че са екологично чисти, те имат и други голямо предимство – напълно тихи са, което ги прави идеални за използване в градски условия.

Източник: automedia.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари