Най-призрачното място в Русе, което някога е било богаташко имение

23
Това е лятната вила на Стефан Симеонов в Парка на младежта
Това е лятната вила на Стефан Симеонов в Парка на младежта Снимка: Юлиан Стойчев

Това е лятната вила на Стефан Симеонов в Парка на младежта

В България е пълно с невероятни архитектурни бижута, строени в края на XIX в., и началото на ХХ в., но някои от тях днес са изоставени а произвола. Такава е къщата на един от най-богатите българи Стефан Симеонов, чиято съпруга била братовчедка на Алеко Константинов, пише каналът на Христо Боснев във vbox7.

Имението се намира в красивия град Русе, построено е през 1892 г. по проект на австрийския архитект Лудвиг Мейер.

За Симеонов е известно, че е бил виден фабрикант, търговец, банкер и общественик. Бил е в близки отношения още от ученическите си години със Стефан Стамболов. Когато същият е министър-председател, започва активен строеж на железопътни линии в страната, а Стефан Сименонов и брат му Иван финансират правителственото начинание със средства от своята частна банка, която по-късно е фалирала, тъй като следващото правителство отказва да върне заема за изградената от тях линия Горна Оряховица – Велико Търново Пловдив.

Интересна подробност е, че Братя Симеонови даряват 50 000 златни лева за построяване на "Статуята на Свободата" в Русе, по проект на италианския скулптор Арнолдо Цоки. Красивата лятна вила е била място, на което са се вдигали пищни тържества, на които са присъствали едни от най-изтъкнатите банкери, артисти и местни бизнесмени.

След 1944 г. сградата известно време е ползвана от МВР, след това като детски санаториум, преди да бъде превърнат в детска градина за деца с умствени проблеми. В наши дни сградата е изоставена и е място, където се събират наркомани и алкохолици. Много русенци наричат къщата призрачна и супер зловеща. За жалост думите им са истина, ако съдим от снимките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    9
    до 8
    Изобщо не им говори за Финландия. Те я смятат за "най-щастливата" държава в света. Само, който не е бил там не знае за каква депресия става дума. Да бе, в предградията на Хелзинки има барбюта на всеки няколко сгради, но а си решил да го загрееш, че да метнеш 3 пържоли и на 180-тата секунда полицията идва. Това, да изкараш ракия и вино да почерпиш съседите - ЗАБРАВИ! Заминаваш в затвора.
  • 7
    8
    Гого
    Живял съм в 90-хиляден град във Финландия. Мъртвило в почти през целия ден. Но хвалим колко хубаво и спокойно е там. Обаче в България същото това спокойствие е именувано “мъртвило”. Сами си правим живота още по-лош с този песимизъм и вечно плюене.
  • 12
    7
    Вярно е!
    От както Пенчо Милков е кмет, градът наистина запустя и то яко...
  • 13
    6
    Investor
    То целият “град” Русе се превърна в град-призрак. Вчера минавах в 21:00 в участъка на Панайот Хитов между Борисова и пазара. Имаше само 5-6 апартамента по ЦЯЛОТО протежение на улицата да светят. Закривайте го този град. Аз емигрирам през септември с жената и децата, не ми се стои в града призрак.
  • 22
    5
    денационализация
    След 10 ноември 1989 година къщата се върна на първоначалните й собственици и техните наследници. Защо те я оставиха на разрухата на времето, не знам, тяхна си работа. И дали е архитектурен паметник, също не знам, но доста архитектурни паметници в Русе, върнати на собствениците им, се изоставиха от тях, за да се саморазрушат и на тяхно място да строят нови обекти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари