Продават емблематична къща в Русе

8
Къщата на банкерите Стефан и Иван Симеонови се намира в Парка на младежта
Къщата на банкерите Стефан и Иван Симеонови се намира в Парка на младежта Снимка: Мирослава Цветкова

Къщата на банкерите Стефан и Иван Симеонови се намира в Парка на младежта

Мястото и останките на една от най-старите фамилни къщи в Русе се продават. Става въпрос за къщата на банкерите братята Стефан и Иван Симеонови, която се намира в Парка на младежта, пише АРЕНА.

През 2011 година българското издание на „Форбс“ нарежда Стефан Симеонов сред личностите, които със своята предприемчивост и финансово присъствие създават икономическия просперитет на Русе. Заедно с брат си Иван Симеонов развиват успешна търговия и извън пределите на Княжеството. Те се преселват от Търново в Русчук в първите години след Освобождението. Русенското пристанище и търговският им нюх са предпоставка за разрастване на капитала им.

Те учредяват и собствена банка - „Братя Симеонови“, която е една от първите в града. Специално построената сграда е един от архитектурните паметници и символи на Русе. В нея сега се помещава Банка ДСК. Наред с това Стефан Симеонов е учредител на Русенската Търговско-индустриална камара. Основно със средства на братя Симеонови е построена жп линията Русе - Търново. Участвали са и в строителството на жп линията София - Роман и Септември - Стара Загора.

Братя Симеонови участват и в много благотворителни инициативи в полза на русенското гражданство.

Сега къщата е със зазидани прозорци и тъне в разруха.

Най-призрачното място в Русе, което някога е било богаташко имение

Площта ѝ е 839 кв. м., а дворът е 2240 кв.м. Според агенцията, която е продава строена е през 1892 година и е архитектурен паметник на културата от национално значение. Обявената цена е 650 000 EUR.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    12
    Спокоен
    Само да ви кажа, че нямате право да прекопаете градината без разрешение от министерството на културата. И покрив да ви протече, пак разрешение трябва за ремонта. Навремето Асен /Асто-метал/ така се набута с една къща по бул.Придунавски. Уж сватбен подарак трябваше да бъде, пък то се оказа проблем. Тръгна да пропада, министерството мълчи, укрепиха ли я, какво стана не знам.
  • 0
    11
    Асан
    Събаряй тоя порутен бордей няма място в парка 🤣🇻🇳
  • 7
    10
    Гражданин,а не Селянин..
    Докога ще позволяваме да се рушат паметници на културата или архитектурата? Къща представляваща колекционерска стойност бешв съборена на ул.Хан Аспарух или Паренсов беше.Нещо има сбъркано в комуникацията между министерството на културата,общини,обществени съвети,общински събрания и т.н. Свидетели сме как обезумели от ПАРИ ПРОСТАЦИ ОБЕЗЛИЧАВАТ ВСИЧКО МИЛО,ХУБАВО,РОДНО,КРАСИВО И НЯМАТ СПИРАНЕ ПОРАДИ ДИВАШКИЯТ ИМ МАНТАЛИТЕТ ДИКТУВАН ОТ АЛЧНОТИЯТА И КЪДЕ ДА ТИКАТ КУПИЩАТА ПАРИ ОПАПАНИ.ДОКОГА ЩЕ Е ТАКА? ТЕЗИ ХОРА ДИКТУВАТ ОТ ГОДИНИ ДНЕВНИЯТ РЕД В ДЪРЖАВАТА И РУСЕ. Русе не е пасище за всякакви магарета и изтървани пръчове неумити.Престанете да слугувате на такива персонажи.ЕТО ИДЕЯ: Държавата да откупи къщата и да я даде за посолство на Конфедерация Швейцария или Австрия,а защо не и на Италия за 20 или 30 години при условие че напълно бъде възстановена в пълният и блясък,а не да се тюхкат как да я приобщят към новаият градоустройствен план за района и да се смени предназначението,а от там да изпаднем в строително монтажни промени или въжделения вече осъществими.Жалко за архитектурният паметник.Не винаги за да спечелим трябва да разделим пари в тоалетната на общината или в някое министерство.
  • 7
    9
    Теодора Константинова е...
    понастоящем общински съветник. Дори и да я дарят , тази вехтория не става за нищо.
  • 12
    8
    Отегчен
    Евентуалния купувач ще се срещне със сериозни предизвикателства. По документи може и да си е негов имота, но дори въстановяването му в нормален за обитаване вид ще е колосално трудно. Всеки план трябва да бъде съгласуван с министерството на културата. А одобрението точно там е свързано с много сериозни финансови потоци. Да не мислите, че реститутите са тръгнали да го продават ей така, от кеф? Мястото е апетитно, но до привеждането му в приличен вид ще трябват минимум 20 милиона евро. Да, да, това и минимума с включените подкупи и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари