Най-малко 150 деца са натровени от замърсена вода в Либия

0
Мръсотия е попаднала в кладенци в Дерна
Мръсотия е попаднала в кладенци в Дерна Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мръсотия е попаднала в кладенци в Дерна

Най-малко 150 деца в Либия са били отровени в резултат на замърсяване на водата, причинено от наводненията, заяви Ибрахим Мунир, министър на околната среда в правителството на националното единство на Либия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Мръсотия е попаднала в кладенци в Дерна, след като нивото на водата се е повишило", каза той пред катарската телевизия Ал Джазира. "Броят на случаите на деца, отровени от замърсена вода, нарасна до 150", каза министърът.

Той добави, че властите са призовали хората в засегнатите райони да не пият вода от кладенците.

"Бедствието в Дерна е безпрецедентно и ситуацията е извън предела на нашите възможности", подчерта Мунир. "Призоваваме държавите по света спешно да окажат помощ", каза още министърът, като уточни, че усилията трябва да се съсредоточат върху решаването на проблемите, свързани с питейната вода и транспорта.

Наводненията са напълно унищожени най-малко 891 сгради в либийския крайбрежен град Дерна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от екип, назначен от либийското правителство на националното единство. Още 211 сгради са частично повредени, а 398 други са били затрупани от кал.

Бурята "Даниел" се стовари върху североизточна Либия на 10 септември, придружена от бурни ветрове и проливни дъждове с гръмотевични бури в градовете по средиземноморското крайбрежие. По данни на властите броят на загиналите в резултат на проливните дъждове и наводненията до момента възлиза на 11 300 души, а повече от 10 000 души се водят за изчезнали.

Вследствие на наводненията в Дерна са разрушени два язовира, което е основната причина за многобройните жертви. По-рано ръководителят на общината в Дерна заяви, че градските власти очакват броят на жертвите да нарасне до 20 хиляди души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Либийска солидарност
    Очакваме нашият Либиец с поредната акция за побратимите му и родата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари