Над 10 000 души са в неизвестност след наводненията в Либия

0
Очаква се броят на загиналите в цялата страна да надхвърли 2 500 души
Очаква се броят на загиналите в цялата страна да надхвърли 2 500 души Снимка: TRT Haber

Очаква се броят на загиналите в цялата страна да надхвърли 2 500 души

Около една четвърт от източния град Дарна в Либия е унищожена след същинския потоп, който връхлетя района след преминаването на бурята "Даниел“, довело до спукването на стените на язовир, предава Reuters, цитиран от агенция Фокус.

От Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец обявиха, че 10 000 души са изчезнали в цялата страна при наводненията. Телата на най-малко 1 000 души са открити само в град Дарна и официални лица очакват броят на жертвите да се увеличи, след като бурята "Даниел“ прехвърли Средиземно море в страна, разпадаща се от повече от десетилетие на конфликт.

Очаква се броят на загиналите в цялата страна да надхвърли 2 500 души

"Върнах се от Дерна. Много е катастрофално. Тела лежат навсякъде – в морето, в долините, под сградите“, заяви пред агенцията Хичем Абу Чкиуат, министър на гражданската авиация и член на комисията за извънредни ситуации в администрацията, която контролира източната част на страната.

"Броят на откритите тела в Дерна е повече от 1000“, потвърди той. "Не преувеличавам, когато казвам, че 25% от града е изчезнал. Много, много сгради са рухнали“.

По-късно пред Al Jazeera министърът предупреди, че очаква общият брой на загиналите в цялата страна да надхвърли 2 500 души, тъй като броят на изчезналите расте.

"Можем да потвърдим от нашите независими източници на информация, че броят на изчезналите хора достига 10 000 досега“, заяви на свой ред пред репортери Тамер Рамадан, ръководител на делегацията на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Международно признатото правителство в Триполи не контролира източните райони, но е изпратило помощ на Дарна, като най-малко един самолет е излетял от западния град Мисрата във вторник. Други страни, включително САЩ, също обещаха помощ за бедстващите райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари