Наглостта на Лютви мина всякакви граници!

0
Местан сравни празника на Съединението с рожденият ден на един пехливанин
Местан сравни празника на Съединението с рожденият ден на един пехливанин

Коджа Юсуф е символ, който не разделя, не противопоставя.

Той е символ на приятелството, на добросъседството между Република България и Република Турция.

Това каза председателят на ДПС Лютви Местан при откриването на къщата-музей на известния в миналото борец Коджа Юсуф в родното му село Черна, предаде БТА.

Моят призив е и България, и Турция да се гордеят със своят общ легендарен борец Коджа Юсуф, така както не отдавна и България, и Турция се гордееха с легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, посочи Местан.

Ако сме малко по-умни и малко по-мъдри, в историята ще намерим много знаци на приятелството, на разбирателството, а не на противостоенето, уточни Местан.

"Днес празнуваме два празника - навършват се 130 години от Съединението на България и съвместяването на тази годишнина с откриването на паметника, на къщата-музей на Коджа Юсуф, е не само напълно възможно, а носи един много важен символ; нашият призив е отношенията между България и Турция да се развиват и да се задълбочават като отношения между две приятелски държави, които заедно членуват в НАТО", допълни Местан.

На церемонията по откриването на къщата-музей на Коджа Юсуф в село Черна, община Хитрино, една година след първата копка, Местан се обърна с "добре дошли" към представители на българския и на турския парламент, към областните управители на Едирне и Букурещ, към кметовете на общини, към представители на Българската федерация по борба, към генералния консул на Република Турция в Бургас, към кмета на Адана, към представители на изселнически организации.

През 2011 г. в Хитрино бе издигнат паметник на Коджа Юсуф, чийто автор е шуменският скулптор Бехчет Данаджъ.

Откриването на музеен комплекс на известния борец е поредната проява на признание към него, уточняват от община Хитрино.

От там допълват, че програмата продължава с традиционните мазни борби, които се организират от спортно-културното сдружение "Коджа Юсуф" и местната администрация - в памет на легендата в този вид борба.

В състезанието участват борци от България и от Турция. Проявата е подкрепена от община Хитрино, от турските общини Адана, Бурса и Одрин и други спонсори.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари