Над 6 милиона пътници са преминали през Летище София

1
Най-посещаваните дестинации за изминалата година са Лондон, Франкфурт и Виена
Най-посещаваните дестинации за изминалата година са Лондон, Франкфурт и Виена Снимка: Летище София

Най-посещаваните дестинации за изминалата година са Лондон, Франкфурт и Виена

Столичното летище обслужи 6 003 653 пътници през 2022 година, съобщиха от пресцентъра на аеропорта. Това е значително повече спрямо миналата година, но с над 1 млн. пътници по-малко в сравнение с 2019 година – последната преди ковид пандемията.

През изминалата година общо 5 461 290 души са пътували по международни редовни линии, което е със 17 на сто по-малко в сравнение с 2019 година, отчитат от летището. От София до морските ни градове са летели 232 260 пътници, което представлява спад с около 18 процента. Пътниците от чартърни полети за 2022 година обаче бележат ръст от над 15% и са общо 250 521.

Най-посещаваните дестинации за изминалата година са Лондон - над 400 000 души, както и Франкфурт - над 140 000 пасажери, и Виена - приблизително същия брой пътници.

Самолетодвиженията през 2022 година са с 12% по-малко в сравнение отпреди пандемията или общо 53 722. Спад от над 14% се наблюдава и при обслужените карго и поща, които за изминалата година са 20 529 тона.

„Европа очаква възстановяване на пътническия трафик на нивата от преди пандемията едва през 2025 година. Вярваме, че в София можем да се справим по-добре, като вече имаме гарантирани 1 млн. нови седалки за 2023 година благодарение на активната работа с авиокомпаниите. Предстои ни важна година и за реконструкции и подобрения в името на по-доброто пътническо преживяване“, каза изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

В края на 2022 година летище София сключи договор за строителство на три временни и един постоянен открити паркинги с „Главболгарстрой“. Договорът за открития паркинг е стъпка в подобряването на инфраструктурата на летището, която всички очакват, коментира тогова Хесус Кабайеро. През месец ноември пък от аеропорта обявиха, че през следващите месеци предстои главната информационна система на Летище София да бъде изцяло сменена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари