Над 10 000 души са посетили фестивала на пясъчните фигури в Русе

2
На церемония на кея в Русе бяха наградени и участниците във фестивала
На церемония на кея в Русе бяха наградени и участниците във фестивала

Повече от 10 000 души са посетили за седмица международния фестивал на пясъчните фигури в Русе.

Това съобщиха организаторите от общината и от общинската фондация "Русе - град на свободния дух". На церемония на кея в Русе бяха наградени и участниците във фестивала.

Десет скулптори от седем държави в продължение на седмица ваяха фигури на тема "Кино", като за целта организаторите бяха предоставили близо 620 тона пясък.

Журито класира на първо място Донатас Моцкус от Литва за фигурата на Мария Антоанета от едноименния филм. Втората позиция зае японецът Кацухико Чаен с творбата си "Самурай" от филм на Акира Куросава, а трети е Иля Филимонцев от Русия, който изработи от пясък Индиана Джоунс.

Наградата на кмета на Русе получи Инес Уланде от Латвия за кадър от филм с Уди Алън, а Якуб Зимачек от Чехия взе приза на общинската фондация "Русе - град на свободния дух" за творбата си "Черна котка, бял котарак".

Специалната награда отиде при Огнян Читаков от Асеновград, който изобрази от пясък емоцията, която човек получава от киното, а наградата на публиката взе русенецът Даниел Кънчев, съчетал в творбата си главния герой от "Българан е галант", Чарли Чаплин и Мерилин Монро.

Генералният спонсор на фестивала отличи Рашо Митев от Смолян за творбата му "Спайдърмен". Всички призьори получиха купи, грамоти и парични премии. Организаторите обясниха, че се очаква пясъчните фигури да останат в добър вид за разглеждане до късна есен, ако няма необичайни за сезона атмосферни въздействия.

За да бъдат запазени до 20 юни консултантите на фестивала Руслан Коровков и Ирина Тафлевская ще "запечатат" по специална технология скулптурите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари