Майсторите започнаха, 600 тона пясък ще се превърнат в емблематични актьори и кино герои

3

Скулпторите, които се включиха в Международния Фестивал на пясъчните фигури в Русе, вече започнаха работа. Както вече съобщихме, официалното откриване ще е днес от 19 часа, а подбраните майстори от 7 държави са с международна известност. Сред тях е например и Кацухико Чаен – Кагошима, Япония, който   е признат от международната гилдия на скулпторите за световен шампион по пясъчно скулптуриране. Участват още Инес Уланде – Рига, Латвия; Донатас Моцкус – Литва; Иля Филимонцев – Москва, Русия; Якуб Зимачек – Прага, Чехия; Огнян Читаков – Асеновград, България; Рашо Митев – Смолян, България, Даниел Кънчев от Русе; Руслан Коровков – Ростов на Дон, Русия и Ирина Тафлевская – Украйна.  Първото издание на фестивала, организиран от Общината и Фондация "Русе-град на свободния дух", е на тема КИНО, а в композицията се очаква да се появят персонажи от филми – Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Прометей, Тарас Булба, Бодигард, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън, Черна котка, бял котарак и естествено – първата кинолента. Размерите на всяка ще бъдат 2 м височина и основа 3м/3м. Публиката ще има възможност да наблюдава всеки момент от състезанието по извайването на фигурите и работата на артистите, за която бяха приготвени 613 тона пясък.

Двуметровите фигури ще останат до късна есен или до тяхното естествено разрушаване. За да бъдат предпазени от влиянието на климатичните условия те ще бъдат запечатани по специална технология.

И за да бъде още по-забавно, организаторите – Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, са предвидили съпътстваща програма. Днес, от 19:15 ч., на сцена на кея, Струнен квартет „ИНТРО“ ще изнесе концерт, а в 21 ч.  спортен клуб „ДИВИНИТАС“ ще направи впечатляващо огнено шоу. В сряда и четвъртък е предвидено фестивално лятно кино с прожекции на открито. Биг Бенд Русе ще свири в петък, от 19:30 ч. Тези и още много изненади очакват русенците и гостите на града, които ще посетят първия пясъчен  фестивал на брега на Дунава.

„Това ще е едно уникално събитие, което не се съмнявам, че ще предизвика огромен интерес и ще има голям успех. На Русе му се полагат класни събития, а този фестивал е пример в това отношение“, коментира кметът Пламен Стоилов днес на брифинг за фестивала. От своя страна участниците споделиха, че Русе е прекрасен  град и са щастливи, че благодарение на този фестивал Русе се превръща в още едно място, където те могат да покажат на хората красотата на пясъчното изкуство.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари