Над 10 000 доброволци чистиха днес в Русенско

5

Това е близо с 1300 души повече спрямо предходната година

10 248 доброволци от област Русе участваха в единайсетата поредна националната кампания „Да изчистим България заедно“. Това е близо с 1300 души повече спрямо предходната година, когато към 15:30 часа включилите се в инициативата наброяваха 9020. Почистените места от доброволците в региона са 317, което е с 20 по-малко от 2022 г. Ръст обаче се наблюдава при възстановените и ремонтирани съоръжения, които са поне 9. За сравнение миналата година тя бяха 5. Изчистени са 11 нерегламентирани сметища, т.е. с едно повече спрямо предходния септември. В инициативата са се включили 38 неправителствени организации, 25 училища и близо 100 фирми и ведомства.

По-рано през деня по традиция към инициативата се присъединиха и служители на Областната администрация. По предложение на областния управител Данаил Ковачев бяха сформирани два екипа от институцията. Единият чисти по поречието на река Дунав непосредствено под Речна гара, а другият в Парка на младежта. В района под Речна гара беше премахнато своеобразно незаконно сметище, съдържащо редица битови отпадъци. Сред тях бяха пластмасови бутилки, найлонови торбички, кенчета, празни кутии и още куп други непотребни домакински вещи. Също така бяха отстранени сухи клони и друга изсъхнала растителност, които се явяваха предпоставка за образуване на наноси в района и повишаване нивото на реката.

Посочените данни са към 15:30 часа днес, като в началото на идната седмица те ще бъдат актуализирани. Възможни са корекции на представените числа. За целта от Областната управа апелират към всички институции и граждани, включващи се в инициативата да изпратят информация за мястото на почистване, броя на доброволците и събраното количеството отпадъци на e-mail: [email protected]. Припомняме, че според окончателните официални данни миналата година в инициативата в Русенско са се включили близо 27 000 души. Областният управител Данаил Ковачев благодари на всички участници, отбелязвайки, че всеки трябва да даде своя принос за постигането на по-чиста природа. Той благодари и за добрата координация на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Областната администрация имаше водеща организационна роля за реализирането на кампанията в региона. Общините от областта бяха своевременно снабдени с ръкавици и чували за смет. Материалите бяха осигурени от Министерството на околната среда и водите. И тази година, със съдействието на Министерството, като партньор на кампанията днес общините са освободени от дължимата такса за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат реално насърчени да организират прибирането на отпадъка от своята територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Гост
    А имаме армия от безработни чакащи на социални помощи
  • 2
    4
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Това са комунистически прийоми. На времето правеха "ленински съботници" за почистване. Онова фашистко PD-растче Милков и Общината да почистват, затова плащаме данъци и такси, не да ги крадат с скъпи и непрозрачни проекти , а да плащат за почистването на града. Труд който не се заплаща е престъпление! Затворете го го тоя престъпник Милков в затвора бе!
  • 16
    3
    русенец
    Вместо ежегодни акции по почистване на България, не е ли някак си по-логично да има ежедневна работа на държавните и общински органи, които да следят и санкционират тези, които замърсяват? ТОВА им е работата все пак, а не организирането на акции.
  • 14
    2
    Alèx
    След два дни пак ще е същото! Майките чистят хвърленото от децата си Пак предизборно, нали! Умните са скромни и никога не афишират себе си!
  • -3
    1
    цар Симеон
    Ой, мойте хора. Ида с Надка пак да въ мачкам. И Българинката с Ронито шъ уредя да съ върни да ви е готино
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари