Началникът на гарата в Лариса призна вината си за тежката влакова катастрофа

1
Ако вината на мъжа бъде доказана, го грози наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор
Ако вината на мъжа бъде доказана, го грози наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор Снимка: ANA-MPA

Ако вината на мъжа бъде доказана, го грози наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор

Началникът на гарата в Лариса е признал фаталната си грешка, причинила катастрофата на влаковете в Гърция снощи, предаде в електронното си издание вестник "Катимерини", цитиран от БТА. Утре сутрин началникът ще се изправи пред съда с тежки обвинения.

Единственият арестуван понастоящем по повод смъртоносната трагедия е приел своята фатална грешка по време на предварително изслушване и я е отдал на „лош момент“.

„За съжаление драмата се дължи главно на трагична човешка грешка“, каза гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в изявление по телевизията. „Правосъдието ще си свърши работата. (...) Държавата ще подкрепи семействата на жертвите. Ние ще скърбим за нашите деца, за нашите братя и сестри, за нашите приятели. Ще бъдем единни в тази трагедия. А след това ще сведем глави и ще стиснем зъби“, заяви Мицотакис.

Обвиненията на началника на гарата в Лариса, за които предстои да се образува наказателно производство, са за нарушаване на безопасността на обществения транспорт, което е довело до смъртта на много хора. Въз основа на неотдавнашно изменение в гръцкия наказателния кодекс за подобно престъпление се предвижда наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор.

В същото време ще бъдат повдигнати и обвинения за поредица от убийства по непредпазливост и за редица нанесени телесни повреди по непредпазливост.

Разследване по случая води ръководителят на прокуратурата в Лариса Стаматис Даскалопулос. За по-бързото, успешно и задълбочено изясняване на причините за трагедията по-рано днес се намеси и прокурорът при Върховния касационен съд в Гърция Исидорос Доякос.

Процедурите по издирването на изчезналите на мястото на инцидента лица протичат с голяма трудност, тъй като поради тежестта на сблъсъка много от пътниците на фаталния влак са разчленени. Трудна е и задачата за идентифициране на телата, изпратени в болниците на Лариса, където съдебните лекари взимат ДНК проби.

Най-малко 38 души загинаха при катастрофата снощи, според официалната информация на гръцката пожарна, след като пътнически влак се сблъска с идващ насреща товарен влак в Североизточна Гърция, малко преди долината Темпе (или Темби) между планините Олимп и Оса. Смята се, че броят на жертвите ще се увеличи, тъй като във вагоните на пътническия влак има заклещени хора.

Хоспитализирани са 57 души, включително 6 в интензивно отделение, а 15 пострадали са изписани от болницата.

Общият брой на хората в двата влака е бил 354 души (342 пътници и 12 служители, от които двама са били в товарния влак), предаде гръцкият железопътен превозвач „Хеленик трейн“ (Hellenic Train).

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис благодари на гръцките пожарникари и спасители, на служителите на бърза помощ, на полицията, на местните власти, както и на лекарите, здравните работници и психолозите в болниците. Той похвали министъра на инфраструктурата и транспорта затова че си е подал оставката.

Оставка подаде и директорът на гръцките държавни железници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари