На Великден в Банско играят ломада от 1910 година

0
При тази "божествена" игра всеки си избира камък, който да тежи поне 5 килограма, и го хвърля към колче
При тази "божествена" игра всеки си избира камък, който да тежи поне 5 килограма, и го хвърля към колче Видео: БНТ

На Великден в Банско се изпълнява древната игра ломада.

В нея участват само мъже. Всеки от тях избира плосък камък, наречен плюсчия, хвърля го, а целта е да достигне колкото е възможно по-близо до забито в земята колче, като също така измести от терена камъка на противника. Преди години играта се е изпълнявала на няколко места в страната, но днес единствено в Банско са запазили традицията жива, информира БНТ.

Легендата разказва, че играта ломада е измислена от римските войници, които трябвало да охраняват тялото на Исус Христос.

"За да не го откраднат и да кажат после, че е възкръснал, те поставят тези постове и за да не заспят самите войници започват да играят тази игра ломада, наречена "божествена игра", обясни Александър Чакъров.

В Банско ломада се играе от 1910 г., след като Митър Калайджиев я е показал на свои съграждани. Все още мъжете от рода му продължават да се състезават и хвърлят камъни на Великден.

"Някъде от Силистренско е бил и е видял тази игра и я е пренесъл тук. Искам да поддържам традицията, която е донесена от прадядо ми. Това е най-важното за мен", заяви Костадин Калайджиев.

17-годишният Диян Калайджиев бе най-младият сред играчите днес.

"Трябва да си готов да уцелиш с точност. Камъкът е тежък колкото си го избереш, съответно и според силите ти, за да може най-точно да уцелиш колчето, което е в края", обясни Диян Калайджиев.

А камъкът на всеки състезател трябва да тежи най-малко 5 килограма. Всеки, който иска, може да играе ломада, има само 1 условие - да е вярващ. Защото играчите казват, че вярата дава сила и е имало случаи когато най-слабият физически накрая е бил победител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук