На първо четене: Депутатите приеха прилагането на компенсация от 1 лев за цените на горивата

0
С "въздържал" се гласуваха народните представители от "Възраждане“ и 15 депутати от БСП
С "въздържал" се гласуваха народните представители от "Възраждане“ и 15 депутати от БСП Снимка: БТА

С "въздържал" се гласуваха народните представители от "Възраждане“ и 15 депутати от БСП

Народните представители приеха на първо четене прилагането на компенсации от един лев за цените на горивата, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Законопроектът бе гласуван с 214 гласа. "За“ гласуваха 166 души, като това бяха от ПГ на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, "Демократична България“, "Български възход“, ДПС, както и независимият депутат Явор Божанков. "Против“ бяха от ПГ на "Възраждане“, както и 15 народни представители от БСП.

В доклада на Комисията по енергетиката се казва, че със закона се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, тъй като те са един от двигателите на инфлацията в страната.

Рафинерията на територията на Република България (Лукойл Нефтохим Бургас) преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започване на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на сорт "Уралс" поевтиня значително спрямо нефт тип "Брент".

Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт надхвърля 30 долара за барел. Петролът който се преработва в България е на цена сходна с лятото и есента на 2021 г., но цената на горивата са по-високи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    айКК
    Ето такива антибългарски американски представители от пепетата, герб, депесетата, дебетата, Български разпад на русофоб стефан янеф провалят България ежедневно! Защо не се захванаха с удържавяване на всичко, което е на концесии?! Що не взеха в полза на държавата златните концесии от дънди прешълс метълс?! Що дадоха на друга дръжава летище София, което е обект на националната сигурност?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари