На 30 април изтича срокът за подаване на данъчните декларации

0
Досега в офиса на НАП в Русе са приети 12 838 декларации
Досега в офиса на НАП в Русе са приети 12 838 декларации

Утре, 30 април, изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ, напомнят от офиса на НАП в Русе.

Досега в офиса на НАП в Русе са приети 12 838 декларации. Най-лесният начин за деклариране на доходите е по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК). По интернет своите декларации са подали над 4200 русенци. От тях сега с ПИК са изпратени над 1700. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента над 300 000 граждани в страната вече имат персонални кодове, като от тях над 14 000 са издадени в офиса на НАП в Русе и всекидневно се издават над 60.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в 17 пощенски станции в русенска област, където директно ще бъде издаден входящ номер.
Лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, напомнят днъчните. При повторно нарушение глобата или имуществената санкция по ал. 1 е в размер до 1000 лв.

Друга важна санкция е за лице, което не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства в данъчна декларация, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. При повторно нарушение санкцията е в размер до 2000 лв., освен ако лицето не подлежи на по-тежко наказание. До 30 април могат да се подават коригиращи декларации за подобни грешки.
До 30 април трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“. Няма предвидена глоба, ако се изпусне срока за плащане на данъка, но върху дължимата сума започват да се трупат наказателни лихви. Те са в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта, или в момента това е 10,01% годишно.
Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари