МВР ще засили контрола за спазването на мерките в Русе

3
До 21-и декември на територията на област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“
До 21-и декември на територията на област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“

До 21-и декември на територията на област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“. За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове

Това стана ясно от брифинга на областния управител Галин Григоров минути след края на днешното заседание на Областния оперативен щаб. За момента обаче остава Коледният базар в Русе и ледената пързалка, като до края на деня ще бъде дадено предписание да се избягват струпванията на пързалката.

Засилен ще бъде и контролът от страна на Областната дирекция на МВР относно стриктното спазване на чл. 8, ал. 3 от Закона за закрила на детето, който гласи, че родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20:00 часа, ако детето не е навършило 14-годишна възраст и съответно след 22:00 ч., ако детето е навършило 14, но все още не е на 18 години.

Освен това с цел осигуряване изпълнението на противоепидемичните мерки според указанията на министъра на здравеопазването, управителите на всички търговски обекти, за които няма изрична забрана за ограничаване на дейността е необходимо да създадат строг пропускателен режим. Той ще се изразява в допускането на определен брой посетители в търговския обект, осигуряване на минимално отстояние между тях вътре и чакащите в прилежащите към обекта площи на открито от минимум 1,5 метра, задължително носене на предпазни средства, строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и дезинфекция, въвеждане на заграждения с цел предотвратяване струпването на хора, определяне на задължително еднопосочно движение, както и осигуряване на персонал, който да осигурява контролиран достъп на клиенти.

По време на заседанието бяха обсъдени и варианти за отваряне на дежурна ясла и детска градина в гр. Русе за полагане на грижи за децата на медиците, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Ръководството на Община Русе декларира такава готовност и заяви, че в Детска ясла №16 могат да бъдат приети три групи деца. Като детска градина ще функционира ДГ „Слънце“, която е в един двор с вече споменатата ясла. Работното време на детската градина ще бъде от 07.00 до 19.00 ч., а на яслата от 07.00 до 18.30 ч. Също така за децата на медиците, ангажирани на първа линия при борбата с COVID-19 от Лечебни заведения „Медика“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ ще работи Частна детска градина „Дъга – Русе“. За момента в двете детски градини и яслената група очакваните деца са малко над 80.

От Община Русе имат и резервен план при необходимост, а именно отварянето на още една детска градина. Става дума за „Радост“.

Специално внимание по време на заседанието на Щаба беше отделено и на възможността за създаване на Център за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували COVID-19 и в Русе. За момента всеки, който е преболедувал от коронавирусна инфекция и има желание да даде кръв ще може да го направи в отделението по трансфузионна хематология в Университетска болница „Канев“, като кръвта ще бъде транспортирана в Плевен, където ще отделят плазмата. След това ще бъде връщана в Русе и съответно прилагана като лечение за нуждаещите се пациенти. В случай, че няма достатъчно антитела във взетата кръв, то тя ще бъде отново връщана в Русе и използвана в ежедневната дейност на лечебните заведения.

Търси се и решение на проблема с бездомните хора, които са с положителен PCR тест за коронавирус, а нямат нужда от болнично лечение. До дни се очаква от Областния оперативен щаб да излязат с предложение.

До минути очаквайте и информация относно разпространението на COVID-19 в област Русе през последните 24 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари