МВР отправи предупреждение към журналист, вместо да го защити от заплаха

1
"Абсурд за една демокрация". Журналистически организации защитиха репортер от действия на МВР
"Абсурд за една демокрация". Журналистически организации защитиха репортер от действия на МВР

"Абсурд за една демокрация". Журналистически организации защитиха репортер от действия на МВР

Асоциацията на европейските журналисти в България състави „предупредителен протокол“ на министъра на вътрешните работи. Министър Христо Терзийски е предупреден да не нарушава правата на журналистите, нито лично, нито чрез действията на подчинените си.

Ироничната инициатива на АЕЖ е в отговор на действия на МВР срещу журналиста Димитър Стоянов, информира Свободна Европа. Става дума за случай, при който полицейски служители са съставили предупредителен протокол на репортера. Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване. Той обаче е отказал да подпише документа.

Стоянов огласи историята в публикация в сайта Bird. Той твърди, че е опитал да се свърже с бизнесмена Христо Близнаков във връзка с разследване за злоупотреба с европейски средства. Целта на Стоянов е била да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал. Според разказа на журналиста, бизнесменът е отправил заплаха към него и му е затворил телефона.

Стоянов е подал жалба срещу тази заплаха. Резултатът обаче се оказва „предупредителен протокол“ от страна на МВР към самия журналист.

Ето защо от АЕЖ също под формата на „протокол“ напомнят на министъра на вътрешните работи, че „ако продължава да нарушава правата на представители на медиите с действия или бездействия ще носи морална и политическа отговорност“.

"Репортери без граници" нарекоха случая на Димитър Стоянов "абсурден за една демокрация" в публикация в Туитър и призоваха властите да осигурят защита на журналиста и да разследват заплахите, които той е получил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари