Адвокати: Не подписвайте протокол за доброволно предаване на автомобила си на МВР!

0
Стою Стоев: МВР няма право да отнема автомобили
Стою Стоев: МВР няма право да отнема автомобили Снимка: БГНЕС / архив

Стою Стоев: МВР няма право да отнема автомобили

Безумието полиция да отнема временно автомобил без съд и присъда и без да е доказана вина на шофьора, че е карал с над 1,2 промила алкохол или под въздействие на дрога, щяло да бъде поправено. Прецизиране и изчистване на приетите урбулешката текстове от Наказателния кодекс още в първите дни на есенната сесия обещаха трима депутати от ППДБ - Настимир Ананиев, Явор Божанков и самият шеф на правната комисия Стою Стоев.

Триото народни представители се срещна днес с вътрешния министър Калин Стоянов, а в следващите дни ще бъде при здравния и правосъдния министър, както и в прокуратурата.

Стана ясно, че Стоев и Божанков, които имат юридическо образование, са стреснати от приложението на промените в НК, които всички в 49-то НС бързаха да приемат и да излязат във ваканция, пише вестник "Труд".

“Първо трябва да видим защо в момента законът се тълкува превратно и защо реално се стига до временно отнемане на МПС-то, въпреки че в закона такава възможност не е предвидена”, сподели притеснено Стоев. Той припомни, че е прието отнемане на колата или нейната равностойност да става само с постановена от съда присъда.

Божанков пък поясни, че с подзаконови нормативни актове част от идиотщините могат да се поправят. Но трябва да се промени и законът, за да се знае как се действа с автомобили, които са обща съпружеска собственост, да не се съсипва бизнеса на транспортни и строителни фирми, фирми рент-а-кар и т. н. Настимир Ананиев пък се надява, че с някакво магическо методическо указание МВР и прокуратурата ще прекратят беззаконията.

Адвокати посочиха трите стъпки, които всеки шофьор, трябва да предприеме, ако полеви тест покаже над 1,2 промила алкохол или употреба на дрога. Първо: “Поискайте от катаджиите веднага да ви придружат до 30 минути да дадете кръв (и урина при наркотест) за изследвания”. Възможно е уредът на КАТ да е отчел по-високо съдържание на алкохол и кръвната проба да покаже 1,19 промила примерно, голяма е вероятността полевият тест за дрога да е реагирал на лекарство, енергийна напитка или нещо друго. Второ: “Не подписвайте протокол за доброволно предаване на автомобила си на МВР!”. В случай, че обвиненията паднат или бъде оправдан, шофьорът ще може да поиска обезщетение, ако колата му е била иззета принудително с протокол за оглед на местопроизшествие. Мнозина юристи смятат, че за шофиране в нетрезво състояние или под въздействие на дрога, МПС-то не е абсолютно никакво веществено доказателство и полицията върши беззакония, ако го изземе “за отговорно пазене”. И трето: “Свържете се веднага с адвокат, не се оставяйте на “юристи” с фуражки!”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари