МВнР предупреди за опасно време в Португалия

0
Оранжев код за силни валежи, бурен вятър и морско вълнение
Оранжев код за силни валежи, бурен вятър и морско вълнение

Оранжев код за силни валежи, бурен вятър и морско вълнение

Португалия е издала предупредителен оранжев код за силни валежи, бурен вятър и морско вълнение поради преминаването през нейната територия на бурята Aline на 19 октомври. За това информират от Министерството на външните работи (МВнР) на своя сайт.

Очаква се бурен вятър с пориви, които в централната и южна част на страната могат да достигнат 120 км/ч. Валежите ще бъдат обилни и на моменти придружени от гръмотевични бури. Сумарното им количеството се очаква да достигне 60-90 мм за денонощие в северната и централна част на страната и 40-60 мм за денонощие в останалата част на континентална Португалия. Очаква се сериозно морско вълнение и вълни по западното крайбрежие, които могат да достигнат до пет-седем м.

МВнР призовава българските граждани, пребиваващи временно или постоянно на територията на Португалия, за времето на издаденото предупреждение да се съобразяват с препоръките на местните власти, да проявяват допълнителна бдителност по време на шофиране и да избягват дейностите на открито.

При необходимост от съдействие българските граждани в Република Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следния телефонен номер: +351 213 976367, както и на телефон за неотложни случаи в извънработно време: +351 933 611 337. Сигнали могат да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари