МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

1
Говорът на омраза срещу България и българите е недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества
Говорът на омраза срещу България и българите е недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества Снимка: ИЦ на МО

Говорът на омраза срещу България и българите е недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Република Северна Македония в Скопие. Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР и заместник външен министър Костадин Коджабашев, съобщават от ведомството, предава БТА.

Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение, се отбелязва в изявлението.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната, заявяват от външното ни министерство.

От МВнР припомнят, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза.

Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство, заявяват още от МВнР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    а ги пуснахте към европа, нали ? долна продажна политическа сган. така ще ни плюят и ритат докато свят съществува. продадохте ни на най-слабото и измислено племе в света.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари