Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно?

1
Ако да, на колко часа може да бъде всеки трудов договор
Ако да, на колко часа може да бъде всеки трудов договор

Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор отговаря на въпроси по Трудово право в рубриката за правни консултации на вестник Труд.

Въпрос: Здравейте, има ли възможност едновременно да съм назначен по трудово правоотношение с договор на повече от едно работно място? Ако да, на колко часа може да бъде всеки трудов договор? Благодаря.

И. Христов, гр. Стара Загора

Отговор: Съгласно чл. 66, ал. 1, т. 8 от Кодекса на труда (КТ) в трудовия договор страните уговарят продължителността на работния ден или седмица. Нормалната продължителност на работното време в България е установена в чл. 136 от КТ, като работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа, а на работното време през деня – до 8 часа.

Също така, страните по трудовия договор имат възможност да уговарят и работа за част от законоустановеното работно време (непълно работно време), като в този случай те определят продължителността и разпределението на работното време (чл. 138, ал. 1 от КТ). Съгласно чл. 111 от Кодекса на труда (КТ) работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.

Когато се сключи трудов договор за външно съвместителство, максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от 48 часа седмично за работниците и служителите над 18-годишна възраст (чл. 113, ал. 1, т. 2 от КТ). При изричното им писмено съгласие, което се дава до работодателя – страна по трудовия договор за допълнителен труд, тези работници или служители могат да работят и повече от 48 часа (чл. 113, ал. 4 от КТ). Важно е да се отбележи, че съгласно чл. 113, ал. 6 от КТ във всички случаи на полагане на допълнителен труд общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена в Кодекса на труда.

Продължителността на непрекъсната междудневна почивка не може да бъде по-малко от 12 часа (чл. 152 от КТ). Съгласно чл. 153, ал. 1 от КТ при петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на работника или служителя се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари