Мозъкът на мъжа се свива при раждането на първото дете

0
Някои области на мозъчната кора се свиват, което може да допринесе за приемането и активната грижа за детето
Някои области на мозъчната кора се свиват, което може да допринесе за приемането и активната грижа за детето

Някои области на мозъчната кора се свиват, което може да допринесе за приемането и активната грижа за детето

С раждането на първото дете при бащите настъпва съкращаване на структурите на зрителната кора и мрежата на пасивния режим на мозъка, което прави връзката с детето по-тясна и топла, пише Actualno.com.

Появата на първото дете коренно променя тялото на майката, включително структурите и активността на нейния мозък. Но бащата също изпитва промени, свързани с началото на напълно новия етап от живота. С раждането на първото дете мъжкият мозък също се преустройва, макар и не толкова значително. Някои области на мозъчната кора се свиват, което може да допринесе за приемането и активната грижа за детето. До такъв извод са стигнали учени от Испания и САЩ, чиято статия е публикувана в списанието Cerebral Cortex.

По-рано вече беше доказано, че подобни промени настъпват при майките след раждането на първото им бебе. Те повишават положителната реакция към детето и привързаността към него. За да проверят какво се случва с техните партньори, Магдалена Мартинес-Гарсия и нейните колеги проследили мозъчните структури на млади мъже, станали бащи за първи път.

Четиридесет доброволци – жители на Испания и Съединените щати – били подложени на ядрено-магнитен резонанс или преди бременността на техните партньорки, или вече по време на бременността, както и няколко месеца след раждането на детето. Успоредно с това учените проследили контролна група от 17 мъже, които не променили родителския си статус през този период.

Изследването показало, че за разлика от майките, младите бащи не изпитват забележими промени в структурите на лимбичната система, която регулира работата на системата за вътрешно възнаграждение и мотивация на мозъка. Преструктурирането обаче се случва в „по-висши“ области, в мозъчната кора. Тези промени засягат зрителната кора и областите, свързани с мрежата за пасивен режим на мозъка (default mode network, DMN).

Авторите отбелязват, че по-рано вече е било установено, че бащите се справят по-добре със задачите за визуална памет от мъжете без деца. Може би това се дължи на пластични изменения в зрителните центрове, които улесняват разпознаването и реагирането бебето. А съкращаването на DMN може да допринесе за укрепване на социалните умения. Изследователите отбелязват, че тези неврони се активират, когато човек не решава спешни задачи и е нефокусирано потопен в себе си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари