Монголски лекари ще развиват традиционната си медицина в Русе

0
Методът на кръвопускането от 77 точки в човешкото тяло, билколечението и иглотерапията са част от процедурите
Методът на кръвопускането от 77 точки в човешкото тяло, билколечението и иглотерапията са част от процедурите Снимка: Русе Медиа

Лекари от Монголия ще развиват своята традиционна медицина в Русе.

Това става възможно благодарение на тристранното сътрудничество, което се осъществява между Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор, Лечебни заведения „Медика“ и Русенския университет.

В момента на двумесечно обучение във факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ са ръководителят на катедра доц.д-р Сайнбуян Нацагдорж и д-р Енх-Амгалан Лхагвасурен. Те ще се запознаят с методите на електротерапията и балнеологията, както и с някои аспекти на европейското право в здравеопазването. От своя страна двете лекарки ще предадат своя опит в традиционната източна медицина на русенските си колеги, като вече имат реални постижения чрез иглотерапия в случай с фациалис в УМБАЛ „Медика“, информира Русе Медиа.

Лекарките от Монголия разказаха, че в техния университет се използва холистичния подход – лекува се не само тялото, а и ума. Прилагат се над 40 различни начина, придружени с използването на билки. В Монголия се използва и методът на кръвопускането от 77 точки в човешкото тяло. Това се прави, тъй като се смята, че застоят на енергията чрез кръвта е една от причините за заболяванията, и по този начин тя се раздвижва.

Доц.д-р Сайнбуян Нацагдорж направи и демонстрация за облекчаване на болки в стомаха и главата чрез игли и загрята пръчка с билки /еделвайс/, наречена мокса, които се поставят на болното място.

Диагностиката, която монголските лекари извършват, се прави по три метода – познатият и у нас чрез снемане на анамнеза, заедно с пулсова диагностика и диагностика на езика и урината. Монголската традиционна медицина помага на всичко, без травми и хирургични интервенции, а за лечението на ума се използват медитация и мантри. Неслучайно комплексът на университета в Улан Батор има няколко звена – болница, университетски корпус и фармацевтична фабрика, като в центъра им се намира манастир.

Идеята на почетния консул на Монголия у нас, русенския лекар д-р Камен Милков, е да се направи един устойчив проект за обучение по източна медицина в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари