Митрополията е отказала да ремонтира църковната камбана на село Писанец

2
Наложило се е хората сами да търсят начин със собствени средства да я ремонтират
Наложило се е хората сами да търсят начин със собствени средства да я ремонтират Видео: Русе Медиа

150-годишната църква в русенското село Писанец остана шест месеца без камбана, след като митрополията е отказала я възстанови.

Наложило се е хората сами да търсят начин със собствени средства да я ремонтират, за да може тя да оглася отново селото. Местните жители са възмутени от бездействието на църковните власти.

Камбаната, която е част от историята на селото се чупи, през лятото след инцидент. Тя е ценна за жителите на Писанец, тъй като е свързана с Руско-турската война, информира Русе Медиа.

Камбаната е подарена през 1882 г. от руския подполковник Григориев, чиято част по време на Руско-турската освободителна война е била в селото и е освободила село Писанец. След завръщането си в Русия той я изпраща в селото и я дарява на жителите му“, разказва историкът от Писанец Паско Христов.

Местните хора приемат много емоционално липсата на църковната камбана.

Камбаната е сигнал, дава сигнал в селото както за починал човек, мъж, жена, така и при бедствия, при хубави поводи, празници. С камбаната разбираме какво има в селото“, казва членът на църковното настоятелство Стефка Димова.

Село Писанец, искам да подчертая, е чисто българско село и няма как селото да съществува без камбана. Шест месеца напълно селото беше глухо, не се чува нищо. Камбаната е и за хубаво, и за лошо. Без камбана едно село е умряло за мен“, казва кметицата Виолета Неделчева.

От кметството и църковното настоятелство започват да търсят спешно вариант за възстановяването й. Обръщат се първо към митрополията, но за тяхна изненада не срещат разбиране.

Поискахме първо от митрополията в Русе да ни помогнат с каквото могат, да дойдат да видят и да кажат, но те категорично отказаха, че не могат да се занимават с нашата камбана“, обяснява кметицата.

Писанец обаче не се оставя и на помощ идват местни хора – земеделският производител Росен Христов поема разходите по пренасяне на камбаната до Стара Загора, където да бъде ремонтирана, и да се върне в селото. Народният представител от БСП Пенчо Милков осигурява инженери, които да я поставят обратно в камбанарията. Така за празниците около Нова година камбаната отново радва хората. Те обаче са възмутени от отношението на църковните власти – още повече, че митрополията получа пари от църковни имоти в Писанец.

Църковното настоятелство не разполагаме със средства, за да можем да реагираме. Имаме ниви от порядъка на 90 дка, с договор за наем 71 лв., но всичките средства отиват в митрополията“, обяснява Стефка Димова. А кметицата допълва: „Толкова много декари има в Писанец земеделска земя църквата, освен за един курбан по 100 лв. да получаваме, аз не виждам други пари да получаваме“.

Потърсени за коментар, от митрополията в Русе лаконично отговориха, че камбаната е възстановена и отказаха да обяснят защо не са помогнали на местната църква.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симптоми при влюбване - ускорен пулс, зачервяване, подкосяване на краката...
Същите са и при ухапване от отровна змия.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари