Мирослав Малчев: Будното гражданско общество на Русе спи, и то много дълбоко

2
ТЕЦ - Русе отвори врати за гражданите, които желаят да се запознаят на място с производството и най-вече с суровините, които гори дружеството
ТЕЦ - Русе отвори врати за гражданите, които желаят да се запознаят на място с производството и най-вече с суровините, които гори дружеството

ТЕЦ - Русе отвори врати за гражданите, които желаят да се запознаят на място с производството и най-вече с суровините, които гори дружеството.

За съжаление на първото от двете определени посещения – в 10:00 и в 13:00 часа, дойдоха едва трима души. Те, заедно с журналистите, бяха разведени навсякъде лично от изп.директор на „Топлофикация-Русе“ инж.Севдалин Желев, за да видят с очите си какво се случва на място, предаде Русе Медиа.

Бяха посетени складовете с горива – въглища, слама и слънчогледови люспи, производствените помещения, бяха показани камерите за следене на работата в реално време и мониторингът, който следи изходящите газове. Стана ясно, че освен екоинспекцията, общината също има достъп до 24-часовото видеонаблюдение в реално време. Системите не могат да се изключват самоволно от служителите на ТЕЦ - Русе, защото веднага това се регистрира в РИОСВ и следва солидна санкция.

„Видяхте, че няма абсолютно никакви пластмаси и боклуци. Не само това, самите ни съоръжения не са пригодени и не могат да изгарят в този си вид различни горива от проектните – въглища и биомаса /слама и слънчогледови люспи/. Най-много съжалявам, че наистина будното гражданско общество, особено онези, които най-пишат, ги нямаше тук днес на Деня на отворените врати. Да видят как работим, какво горим, как се произвежда, какви ще бъдат нашите намерения“, коментира Севдалин Желев.

Той  сподели и за инвестиционните намерения на дружеството – два от котлите ще минат на газ, а друг се реконструира, за да може да гори български въглища и биомаса, което ще понижи себестойността на горивата. „В момента работим на вносни горива, които са скъпи, има конфликт между Украйна и Русия, който допълнително оскъпява горивата. Различни идеи имаме за слънчеви колектори, които ще реализираме. Гледаме да разнообразим горивния микс, да бъдем конкурентни на пазара и да оцеляваме“, каза още Севдалин Желев.

Самите граждани също бяха разочаровани от малобройното си присъствие. Мирослав Малчев, който е известен с активната си обществена позиция, обобщи впечатленията си.

„Будното гражданско общество на Русе спи, и то много дълбоко спи. Само е будно във фейсбук. Както виждате, само аз и още двама души имаше тук. И това е, няма изгаряне на боклуци в ТЕЦ-Русе, гарантирам го и аз като гражданин, който дойде, за да провери наистина дали е така. Въпреки че 12 години съм работил тук, бях сигурен, че е така. Сега съм убеден и съжалявам само, че очаквах, че ще има много по-голяма посещаемост“, заяви Мирослав Малчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари