Севдалин Желев: На русенци може да им се наложи да зареждат телефоните си в Румъния

9
Смята ли правителството да съсипе инвестиционни проекти за близо 150 милиона евро в Топлофикация Русе?
Смята ли правителството да съсипе инвестиционни проекти за близо 150 милиона евро в Топлофикация Русе?

Смята ли правителството да съсипе инвестиционни проекти за близо 150 милиона евро в Топлофикация Русе?

Лишено е от икономическа логика да се мисли за затваряне на дружествата, които имат готовност да инвестират стотици милиони евро в изпълнение на целите на ЕС за декарбонизация, заяви директорът на Централата

Ако закрият Топлофикация Русе, на русенци може да им се наложи да зареждат телефоните си в Румъния. Това заяви директорът на Централата инж. Севдалин Желев.

Русенци се притесняват дали местната топлофикация ще работи, тъй като предпочитат евтиното парно. Топлофикация Русе притежава инсталирана електрическа мощност от 180Мв и осигурява евтина топлинна енергия и битова гореща вода на над 17 000 домакинства. Имайки предвид факта, че Русе има около 145 000 жители и средно едно домакинство се състои от трима, това означава, че повече от 1/3 от живеещите в гр. Русе разчитат на централно отопление.

"Какво ще правим без топлофикация? Това е най-евтиният вариант за отопление и нямаме намерение да се отказваме от него. Още повече, че Топлофикация Русе ни предлага промоции и удобни опции за погасяване на задължения, които при тока ги няма. Аз не мога да си позволя нито да си купя климатик, нито да плащам скъпия ток. Още повече, отдавна публично ни предупреждават, че битовите абонати също ще преминат на свободния пазар, което многократно ще увеличи цената", споделя абонат на Топлофикация Русе, цитиран от Dir.bg.

Директорът на Централата инж. Севдалин Желев потвърди, че по сметките на техните специалисти Топлофикация Русе има принос за 1% от емисиите на територията на България.

"Смятате ли, че като закрият Топлофикация Русе или някое друго предприятие с подобен малък принос в общите усилия, ще решат проблемите на околната среда? Естествено, че не. Единственото, което ще се случи, е, че ще изпитаме сериозен недостиг на електрическа енергия и невероятна енергийна криза. На русенци може да им се наложи да си зареждат телефоните в съседна Румъния, защото там никой не е подел политика да затваря важни за енергийната сигурност предприятия. Освен това някой мисли ли за социалния ефект от подобни мерки за нашия град? Струва ми се, че този въпрос не е взет под внимание", каза инж. Желев.

Той изрази безпокойство от опасността заетите в дружеството да бъдат изведени от пазара на труда без предизвестие и без да им бъде предложена нито преквалификация, нито алтернативна заетост.

"Какво да кажем на един енергетик, който е изкарал 25 години в дружеството, остават му още доста години до пенсия, но няма други компетенции. Малко работодатели са готови да инвестират време, усилия и финансови средства в обучението на кадри, които нямат много дълъг хоризонт за работа и развитие", отбеляза Желев.

Той заяви, че за него е лишено от всякаква икономическа логика да се мисли за затваряне на дружествата, които имат готовност да инвестират стотици милиони евро в изпълнение на целите на Европа за декарбонизация и да останат хиляди български енергетици, инженери и миньори без препитание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    23
    Спокоен
    Такъв излишък от електроенергия в Европа не е имало през историята и. Свиването на икономиката покрай ковид и бума на евтини соларни панели доведоха до нещо, което побърква всеки енергиен оператор. Излишък от енергия и започват едни магии как да се балансира мрежата. Ще ви дам пример с мой много близък - инсталира си 40 киловата солари в двора /то там мерната единица е друга, но за удобство използвам киловати/. Има си сключен договор за изкупуване, но се оказва, че в половината от времето, той изключва подаването на енергия защото превишава лимита и трябва да си плаща за да подава енергия. Видя се чудо. Огромен басейн си изкопа и го топли с ток защото няма какво да прави с излишъка от ток. Пуснал е кабели съм съсед да му топли оранжерията безплатно! Та изявлението на Севдалин Желев е пълно с неверни факти!
  • 4
    22
    Точен
    В момента в ТЕЦ работят пенсионери и то говорим за командващ персионал И им дреми кво става .всеки от абонатите е на ясно че услугата на ТЕЦ Русе е под всякаква критика . Имаше на времето ТЕЦ ама .......
  • -3
    21
    до 20
    що, ти кога ги преброи?!?
  • 2
    20
    bg_user
    Русе имал население от 145 000 души. Това кога? Другите глупости даже не ги прочетох.
  • 5
    19
    до 18
    Направо припадам от смях. Дай да го видим списъка на "всички болници, училища и повечето обществени сгради" които ползват услугите на ТЕЦ-Русе. И как така не са отишли по дяволите при всяка авария и липсата на услуга през половината лято и половината зима? Айде лятото го водите "профилактика", ама тази зима имахте аварирали котли и един месец нямаше нищо. Как така не отидоха по дяволите? Как бе, дебилче? При закриване на ТЕЦ-а проблема ще бъде решен евтино и бързо като просто се инсталира малък котел в сградите с вече изградена инсталация и радиатори. Тоя котел ще се избие за нула време от разликата в сметките при дрането от топлофЕкация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари