Министерство на финансите прогнозира забавяне на икономическия растеж

0
Очакванията на финансистите от ведомството са средногодишната инфлация тази година да бъде 8,7%
Очакванията на финансистите от ведомството са средногодишната инфлация тази година да бъде 8,7% Снимка: БГНЕС

Очакванията на финансистите от ведомството са средногодишната инфлация тази година да бъде 8,7%

Българската икономика ще забави растежа си до 1,8 % тази година. Това показва пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, информира БНР.

Заради войната срещу Украйна е разработен и алтернативен сценарий, според който ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) по текущи цени може да се отклони в посока надолу между 0,5 процентни пункта.

Очаква се тази година икономиката ни да отбележи растеж под 2%, до 2026-а брутният вътрешен продукт (БВП) ще нараства с 3 и повече процента, прогнозират от Министерството на финансите в базовия си сценарий.

Очакванията на финансистите от ведомството са средногодишната инфлация тази година да бъде 8,7%, но след това ще се забави съответно до 3,8, 2,8, 2,2 на сто през годините. В края на настоящата година инфлацията ще се понижи до 5,6%.

"В най-голяма степен забавянето ще се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, като последните се очаква да имат дори лек спад в цените в края на годината", прогнозират още от министерството.

Безработицата ще спада, а заетостта ще расте заедно с икономиката, според публикуваната прогноза. В алтернативния влошен сценарий отклоненията са незначителни.

Очаква се през април министерството да представи проектобюджет за настоящата година, тъй като в момента страната работи в условия на т.нар. удължителен закон.

Пролетната макроикономическа прогноза може да се счита за основата, върху която експертите от финансовото министерство работят за разработването на най-важния финансов закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари