Министърът на отбраната на Китай похвали Путин, че "насърчава световния мир"

1
Г-н президентът е изключителен държавен лидер, дълбоко обичан от руския народ, заяви Ли Шанфу
Г-н президентът е изключителен държавен лидер, дълбоко обичан от руския народ, заяви Ли Шанфу Снимка: Sputnik / Pavel Bednyakov / Pool / Reuter

Г-н президентът е изключителен държавен лидер, дълбоко обичан от руския народ, заяви Ли Шанфу

Министърът на отбраната на Китай похвали руския лидер Владимир Путин за това, че "насърчава световния мир“, подчертавайки топлите отношения между двете страни повече от година след нахлуването на Москва в Украйна, пише Bloomberg, предава агенция "Фокус".

Клип, публикуван в платформата за кратки видеоклипове на китайската компания NetEase Inc., изглежда показва как Ли Шанфу чете подготвени забележки на среща с Путин и руския си колега в неделя.

"Г-н президентът е изключителен държавен лидер, дълбоко обичан от руския народ, постигна отлични постижения в ръководенето на развитието и съживяването на Русия и направи важен принос за насърчаване на световния мир и развитие“, заяви Ли. "С настоящото ви изразявам моите най-искрени почитания“.

Не стана ясно какъв е източникът на видеото. Забележките не бяха включени в репортажа на китайските държавни медии за срещата на тримата мъже. Министерството на отбраната на Китай не отговори веднага на искане за коментар във вторник.

Посещението на Ли в Русия е първото на китайски министър на отбраната от началото на войната. Пекин е най-големият поддръжник на Русия след инвазията. Китайският президент Си Дзинпин е разговарял с Путин няколко пъти по телефона през последната година и посети Москва през март. Си заяви, че "Китай високо цени отношенията с Русия“ по време на пътуването си.

Китай се опитва да се представи като миротворец във войната и разкри мирен план от 12 точки през февруари. Неговият призив за прекратяване на огъня, което би замразило руските сили в Украйна, не е приемлив за Киев, САЩ и другите поддръжници на Украйна.

Си не е разговарял с украинския лидер Володимир Зеленски от началото на боевете.

На срещата им в неделя Путин подчерта обмена на разузнавателна информация и съвместните маневри в Далечния изток и Европа, съобщи информационната служба Интерфакс.

Ли заяви, че Китай е готов "и в бъдеще да укрепва стратегическата комуникация между двете армии“ според държавния телевизионен оператор CCTV.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    4
    Bonkerz
    Русия 3 заседнала в 1984 г. "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." А китаеца да се моли САЩ да не решат да му покажат колко са миролюбиви като затворят китайско море с 2 самолетоносача (A carrier battle group (CVBG) is a naval fleet consisting of an aircraft carrier capital ship and its large number of escorts, together defining the group) и спрат 80% от китайския износ...
  • 0
    3
    ...
    Много ясно че и Сев. Корея го насърчава. Смее ли някой да и каже копче ? Всичко е мирно и кротко спрямо нея.
  • -2
    2
    Северна Корея също
    "насърчава световния мир" ! Не е само СССР и Китай ! Добре би било и ние да се присъеденим към тях , а не да сме към военнолюбците !
  • -4
    1
    Но и Северна Корея
    "насърчава световния мир" ! Не е само СССР и Китай !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари