Минималната заплата скача със 150 лева от януари

0
Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024
Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 Снимка: Dunavmost

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лева, предаде БТА.

През 2024 г. за изплащане на всички видове пенсии и добавките към тях са предвидени 21,6 млрд. лева. Предвидените разходи са с 2,440 млрд. лв., или с 12,7 на сто повече спрямо 2023 година.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 на 933 лева. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лева.

В законопроекта е предвидено от 1 юли 2024 г. да се увеличи т.нар. вдовишка добавка от досегашните 26,5 на сто на 30 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг или съпруга. Увеличава се и максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лв. на 107,14 лева.

Предвидени са и промени, съгласно които първите два работни дни от временната неработоспособност ще бъдат заплащани от осигурителя, а от третия ден на настъпване на неработоспособността - от държавното обществено осигуряване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    Не каза къде работиш. Едва ли е в Алфилтър, Витте, Септона и да не продължавам, защото са много фирмите, където хората не получават над 1000 лева чисто. Не си наясно как стоят нещата или просто някой ти плаща за да ръсиш акъл, който очевидно вече си изръсил преди години.
  • 2
    2
    Русенец
    Аз не познавам човек работещ за заплата под 1'000 лв.! Работя в доста голяма фирма в Русе и дори чистачките при нас вземат около 1'200 лв. заплата + 200 лв купони на месец.
  • 2
    1
    да го духат педерастите
    Скача ми оная работа от крачол в крачол 150 пъти на месец. Превеждат ти я, теглиш обратно 150 и ги връщаш в офиса. Един вид шефа тегли кеш от собствените си пари без да плаща данък дивидент. Поредната схема натривате върху работника. Като не ти харесва, знаеш къде е вратата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари