Минималната заплата скача, но за последно

0
До 2019-а не се предвижда ново увеличение на минималното възнаграждение
До 2019-а не се предвижда ново увеличение на минималното възнаграждение

Минималната работа заплата скача от 1 януари на 460 лева, но за последно.

До 2019-а не се предвижда ново увеличение на минималното възнаграждение, пише в средносрочната бюджетна прогноза на финансовото министерство.

За Димитрия, която e помощник-възпитател в детска грaдина, увеличаването на минималното възнаграждение догодина означава платена сметка за ток, но замразяването на минималната заплата, която получава, е неприемливо. „Тя и без това е малка и ако я замразят сега, какво ще правим, като се вдигат цени, като отидеш в магазина и всичко скочило с 50 стотинки, с левче? Тези пари фактически се стопяват и нищо”, каза тя пред bTV.

Синдикатите са категорични, че ще настояват за ръст на минималните възнаграждения всяка година с поне 10-15 на сто. „Минималната работна заплата винаги има изтласкващ ефект на останалите доходи, тоест когато тя върви нагоре, очевидно и другите, които са близки до нея, по разбираеми причини отлепят нагоре без кой знае какъв натиск”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според работодателските организации обаче именно това увеличаване на всички доходи притиска част от бизнеса, защото отделянето на повече пари за на фонд „Работна заплата” води до сътресения.

„Това означава, че трябва да се съкрати някой от работниците, а в другия по-лек случай просто не се назначават нови работници”, коментира Камен Колев от Българската стопанска камара. Според работодателите, ако в бъдеще има вдигане на минималната заплата, то трябва да е съобразено с производителността на труда, линията на бедност, средната работна заплата, заетостта и ръста на икономиката. Бизнесът не изключва въпреки замразяването на минималното възнаграждение и през следващите години да има увеличение на най-ниските доходи във фирми с повече поръчки и повече приходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари