Милен Керемедчиев: Няма опасност България да се превърне в гето и бежански център

0
По всяка вероятност Шенген по суша ще съвпадне с влизането в Еврозоната, изрази мнение бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката
По всяка вероятност Шенген по суша ще съвпадне с влизането в Еврозоната, изрази мнение бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката Снимка: MilenKeremedchiev_official / Facebook

Имаме много възможности за лобиране, смята бившият заместник-министър на външните работи

"Не съществува такова нещо като "частичен Шенген". България и Румъния от кандидати стават членки на Шенген."

Това заяви в ефира на БНР Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Като преимущество той открои това, чие България сега ще има "много повече силни аргументи да преговаря за втория етап – сухопътните граници, да се случи възможно най-бързо".

По всяка вероятност Шенген по суша ще съвпадне с влизането в Еврозоната, изрази мнение бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Това, за което претендира Австрия, няма икономически аспект, а по-скоро политически, категоричен е Керемедчиев.

Има вълна от притеснение у европейските гласоподаватели относно увеличаващия се мигрантски натиск. Мигрантският въпрос ще бъде основна тема, която ще трябва да адресират европейските правителства. Правителство, което не го направи, ще получи много силен шамар от гласоподавателите, посочи Милен Керемедчиев.

Според него "граничните страни като България и Румъния са на мушката, на фокуса на европейските, на австрийските политици".

Австрийският бизнес също е засегнат и е много по-заинтересован тези ограничения да паднат. Затова вместо да се опитваме и да гоним втория най-голям инвеститор в България – Австрия, трябва да се обединим и съвместно да оказваме натиск върху австрийското правителство, коментира Милен Керемедчиев относно призивите на български бизнес организации за бойкот на австрийските стоки и масираните проверки в търговски обекти.

"Имаме много възможности за лобиране в добрия смисъл. Видя се в примера с Румъния, че оказването на натиск върху Австрия не работи."

В предаването "Преди всички" Керемедчиев подчерта, че "няма никаква опасност да се превърнем в бежански център, в гето, защото това практически няма как да се случи". По думите му, Дъблинското споразумение не работи и няма как да проработи.

"Очаква ни доста напрегната година. Вълната от антимигрантски, крайнодесни и популистки партии набира скорост. Следващите избори, които предстоят, и европейски, ще бъдат много напрегнати. Тези партии ще набират сила", прогнозира Милен Керемедчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари