Иван Демерджиев: Приемането на 6000 мигранти в България е реална цифра

0
Ако няма мигрантски натиск защо бежанските центрове са пълни, запита бившият вътрешен министър
Ако няма мигрантски натиск защо бежанските центрове са пълни, запита бившият вътрешен министър Видео: NOVA

Ако няма мигрантски натиск защо бежанските центрове са пълни, запита бившият вътрешен министър

"Не мога да определя като успех влизането на България в Шенген само по море и въздух. 12 години страната беше в застой по въпроса за приемането ни в Шенгенското пространство. Някой се опита да убеди хората, че причината за забавянето са служебните кабинети. Точно обратното е. Механизмът за проверка и сътрудничество отпадна, а в мотивите ясно беше разписано, че причината е работата на служебното правителство. Съвсем резонно Нидерландия вдигна ветото си. С Австрия имахме двустранен план и създадохме пилотен проект, който работи и досега. Създадохме и група за борба с нелегалната миграция и международните престъпни групи."

Това каза бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той е на мнение, че договорката за Шенген може да се превърне в „капан“. По негови думи цифрата от 6000 мигранти, които да бъдат приети в страната не е фиктивна, а реална. Той допълни, че през миналата година в страната ни са приети 100 мигранти по силата на Дъблинското споразумение. Демержиев каза, че МС е водил преговорите за Шенгенв затъмнение“. „Голяма част от информацията, която ни се поднася за преговорите не е вярна“, допълни той. Демерджиев допълни, че вътрешният министър по време на първото си участие на Европейски съвет е гласувал с „въздържал се“ за пакта, засягащ миграцията и убежищата. Той запита няма ли притеснение, че този пакт ще измести тежестта и ще я насочи към по-малките държави, които ще трябва да участват с много по-голям процент за приемане на мигрантите в Европа.

Бившият вътрешен министър заяви, че с въздушния Шенген, темата за сухопътните граници ще отложи за неопределено време. „Напрежението, което ЕК поддържаше към Австрия и Нидерландия за решаването на този въпрос сега ще бъде отхлабено. Това е предпоставка казусът да се проточи дълго време и да не можем да затворим този национален приоритет“, бе категоричен той.

Политикът обясни, че от януари до юни 2023 г. има 7,1% спад на задържаните във вътрешността на страната нелегални мигранти. „Бях викан постоянно в Народното събрание да обяснявам защо се задържат повече хора във вътрешността, което не беше вярно“, каза бившият вътрешен министър. След юни има над 30% задържани във вътрешността, допълни той.

Демерджеив заяви, че данните сочат, че 95% от мигрантите проникнали в Сърбия, преминават през Северна Македония и България, „така че изявленията, които правят от правителството не отговарят на реалността“.

Той бе категоричен, че Шенген не функционира, което налага възстановяването на вътрешните граници. Демерджев посочи, че от март миналата година българската граница е била обявена за приоритетна за ЕК.

Той коментира и думите на шефа на „Гранична полиция“ Антон Златанов, че около 185 000 опита за нелегално влизане в страната са били предотвратени. По негови думи Златанов е по-близо до истината от вътрешния министър, който казва, че натискът върху границата ни е намалял. „Ако това е така защо са препълнени бежанските центрове, защо във вътрешността на страната се допускат повече мигранти, защо Сърбия засилва мерките за защита на границата с България?“, запита Демерджиев.

За да бъде овладян натискът върху границата са нужни мерки. Една от ключовите беше не да се командироват хора от вътрешността, а да се осигурят допълнително 1260 щата на гранична полиция и да се поставят на място квалифицирани гранични полицаи. Така проблемът ще се реши трайно“, каза бившият вътрешен министър. По негови думи 10 години този въпрос е стоял неразрешен. Той подчерта, че по негово време са осигурени 460 допълнителни щата за гранични полицаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари