Частични кметски избори в Благоевград и в няколко села

1
В секциите с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина
В секциите с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина

Частичните избори за кмет на община Благоевград и в още 7 кметства в страната започват днес в 7 часа сутринта.

Това са селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево.

Частични местни избори за кмет се провеждат в две села в Хасковска област, предава БНР. В село Сърница кандидатът за кмет е един, а гласоподавателите по списък са 770, които ще осъществяват вота на 2 машини в една избирателна секция.

Двама са кандидатите за кмет за хасковското село Жълти бряг с 565 имащи право на глас, които ще гласуват в една избирателна секция на 1 машина.

Това е първото гласуване в страната след приетите промени в Изборния кодекс, според които гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде с машина.

В днешния вот ще се използват 188 машини за гласуване.

В секциите с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина.

Трима от членовете на Централната избирателна комисия, също ще наблюдават на място частичните местни избори, в избрани от тях населени места, а председателят на комисията Камелия Нейкова обясни решението за това:

Да наблюдават процеса, да не се намесват в работата на избирателните комисии или по отношение на избирателите да оказват някаква намеса, на място да се запознаят дори и с проблемите, които могат да възникнат по време на изборния ден.

Всички много добре знаем , че всеки един проблем, докато не го видиш най-отблизо, много често не можеш да разбереш неговата същина. Всички говорят за проблеми, свързани с машинното гласуване, за затруднения, които ще изпитат избирателите и после да докладват на заседанието на ЦИК.

Кандидати за кметове са издигнати от 11 политически партии и три коалиции. 21 са неправителствените организации регистрирани като наблюдатели.

Местният вот се провежда и в условия на извънредна епидемична обстановка, което налага стриктно спазване на противоепидемичните мерки, както от гласоподавателите, така и от членовете на секционните комисии.

Осигурени са и дезинфектанти за помещенията за гласуване и лични предпазни средства за  членовете на секционните комисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари