Безпрецедентно много чужди наблюдатели ще пристигнат за изборите у нас

1
Само от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) те ще са над 200 души, което се случва за пръв път от доста години насам
Само от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) те ще са над 200 души, което се случва за пръв път от доста години насам Снимка: БГНЕС

Отново на преден план излизат съмнения за купен, контролиран вот, за сбъркани протоколи и възможни манипулации по отчитането на резултата

На фона рекордната сума от 110 млн. лв., които правителството отпуска за парламентарните избори на 4 април, и на заявката на премиера Бойко Борисов, че те ще бъдат похарчени за "честен и прозрачен" вот,  у нас ще пристигнат безпрецедентно много чужди наблюдатели, пише Сега. Само от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) те ще са над 200 души, което се случва за пръв път от доста години насам. 

14 от наблюдателите ще останат в страната ни за постоянно, съобщи Стоил Цицелков, зам. председател на Обществения съвет към ЦИК. "ОССЕ ще изпрати мисия, защото много неща будят съмнение. В своята декларация те казаха, че ги притесняват тези промени в Изборния кодекс, приети без широко съгласуване, притеснени са и от смесването на машинен и хартиен вот", коментира пред радио Варна Цицелков. Повече наблюдатели от ОССЕ са дошли за парламентарните избори през 2013 г. - 242 души.

В документа на международната организация, който Цицелков визира, са набелязани проблеми при провеждането на кампанията и съмнения за купуване на гласове и организирано гласуване. Документът е бил изготвен след посещение на представители на ОССЕ в България в края на декември миналата година, като целта е била да се види какво е нужно за наблюдението на парламентарния вот.  А изводите в доклада са на базата на проведени разговори с представители на основните политически партии у нас, журналисти, анализатори, с хора от ЦИК, от Външно, магистрати, ангажирани с изборния процес, и др.

В анализа са отразени съмнения за купуване на гласове и организирано гласуване, изразени от страна на българските представители в срещите.

Има притеснения за трудности при провеждането на кампанията заради пандемията от коронавирус, както и за неравнопоставеност с новите и малките политически формации. Отбелязва се, че според някои от запитаните медиите са разделени по политически линии и са повлияни от търговски и корпоративни интереси, което може да окаже влияние и на кампанията.

Българските представители, с които от ОССЕ са разговаряли, са изразили силно критично мнение спрямо възможността за гласуване както с бюлетини, така и с машини, което може да доведе до затруднения. Именно и заради машинния вот изборите ще струват баснословната сума от около 110 млн. лв. Изразено било и опасението, че опростяването на протоколите с изборните резултати, ще доведе до грешки при отчитането. Отчетени са и други съществени пропуски в изборното законодателство.

Съществен проблем ще създаде и скорошната разпоредба на ЦИК в протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) да отпадне графата, в която се записва броя на неизползваните и невалидните бюлетини. "Всеки човек, който разбира от избори, би трябвало да е скандализиран. Това са азбучни правила. Преди да започне преброяването, се проверява колко бюлетини са доставени, колко отрязъка има, колко са използвани и т.н. Така се прави в цял свят", смята Стоил Цицелков.

ПОКАНА

Освен към ОССЕ, Министерство на външните работи тази седмица отправи покани за наблюдатели на изборите и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез Постоянното ни представителство в Страсбург и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) чрез Генералното ни консулство в Истанбул, като се очаква и тези организации да изпратят свои представители.

На последните парламентарни избори през 2017 г. международните наблюдатели са били само 61 и то от пет различни организации, мисията на ОССЕ е ограничена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари