Международна експедиция търси гроба на римски император край Разград

0
Идеята за мащабните археологически проучвания е на учени от България и Австрия
Идеята за мащабните археологически проучвания е на учени от България и Австрия

Международна експедиция е готова да тръгне по следите на миналото, за да открие гроба на римския император Траян Деций, загинал в битка с варварите край Разград.

Идеята за мащабните археологически проучвания е на учени от България и Австрия.

Проектът е разработен с участието на археолози от Виена и на техни колеги от Националния археологически институт при БАН, Софиския университет „Св. Климент Охридски“ и от регионалния исторически музей в Разград. Екипът подготвя разработка, с която ще кандидатства в Брюксел за финансиране в новия програмен период на ЕС от 2021- 2027 година.

Историческите хроники сочат, че император Траян Деций е единственият владетел на Рим, намерил смъртта си извън пределите на Вечния град. През 251 година той влязъл в бой с готите край крепостта Абритус и загинал в сръжението заедно със сина си, който бил негов престолонаследник.

Археолози от Разград вече са извършвали проучвания, свързани с епичната битка. Има доказателства, че сблъсъкът между войските на Траян Деций и готите и бил в полето край днешното село Дряновец.

Ако идеята за научното проучване получи зелена светлина от Брюксел и археолозите намерят артефакти от античното сражение, свързани с лобното място на римския император, то България ще включи в туристическата си карта още един обект от световното историческо значение, смятат историците от музея в Разград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари