Метаамфетамини "сготвени" у дома, вкарват в психиатрията

0
Домашна дрога, забъркана от съставки на легални лекарства, предизвиква сериозни психични отклонения
Домашна дрога, забъркана от съставки на легални лекарства, предизвиква сериозни психични отклонения Снимка: Светлина Еленова

Домашна дрога, забъркана от съставки на легални лекарства, предизвиква сериозни психични отклонения.

Това е най-големия риск за тийнейджърите на летните морски купони, алармираха психиатри и специалисти от общинската дирекция "Превенции" във Варна, цитирани от "Труд".

Според тях най-опасната тенденция сред подрастващите вече не е пристрастяването, а масовата инцидентна употреба на некачествени синтетични наркотици.

Дори след една-две дози, взети от любопитство по време на парти, може да се развият сериозни шизофренни разстройства, предупреди психиатърът от УМБАЛ "Св. Марина" д-р Александър Попов. В практиката му имало такива пациенти на възраст от 16 до 30 г.

Психични отклонения предизвикват метаамфетамините, "сготвени" у дома.

Рецепти има в интернет, като се ползват съставки на лекарства без рецепта, дори на такива против грип. Полученият микс обаче е силно токсичен, обясни д-р Борислав Станчев от "Превенции". Според него тийнейджърите масово купували мръсната дрога заради цената от 10 до 60 лв. за уличен грам, която е двойно под тази на кокаина. Често дилъри маскирали домашното си производство като хапчета екстази. Познавачите не се връзвали на въдицата за разлика от неопитните, решили инцидентно да вдигнат градуса на настроението.

Ментетата се засичат лесно, защото за разлика от истинското екстази те са стимуланти и взелите ги пият доста алкохол,

обясни д-р Станчев. Резултатът е бързо отравяне. В по-леките случаи то приключва с кратък престой в токсикологията, а в тежките пациентът с години лекува тежки увреждания на психиката, предупреждават специалистите. Според тях към наркотиците посягали все по-често и деца на 12-13 г. Масовото подрастващите пушели марихуана, която не считали за дрога, а за нещо като заместител на чаша алкохол.

 

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари