Местят паметника на Съветската армия от Княжевската градина в София

0
От години политици, общественици, представители на интелигенцията, граждани настояват за премахването на монумента
От години политици, общественици, представители на интелигенцията, граждани настояват за премахването на монумента

От години политици, общественици, представители на интелигенцията, граждани настояват за премахването на монумента

Процедура по преместване на паметника на Съветската армия в София започва кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, съобщава той на страницата си във фейсбук.

Ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият Столичен общински съвет (СОС) минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка, пише Трайков.

От години политици, общественици, представители на интелигенцията, граждани настояват за премахването на монумента от Княжевската градина в София. Те се обединиха в Сдружение "Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София" и в Инициативна група "Стъпки за демонтиране на Паметника на Съветската армия и предложения за преосмисляне на пространството", сред чиито участници са Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Марта Георгиева, Мартин Заимов, Екатерина Бончева.

През май 2021 г. те изпратиха писмо до тогавашния служебен министър-председател Стефан Янев с искане "от центъра на европейката ни столица най-сетне да бъдат демонтирани фигурите на "Монумента на окупационната Червена армия", известен и като "Паметник на Съветската армия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари