Трайчо Трайков: До 30 дни ще демонтираме Паметника на съветската армия

1
Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София
Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София Снимка: БГНЕС

Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София

Фигурите на Паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до 30 дни. Това съобщи пред БНТ кметът на район "Средец" в София Трайчо Трайков.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков.

"Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос...имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайчо Трайков.

"Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими", каза Трайков.

Припомняме, че вчера от Областната администрация на София съобщиха, че паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване.

Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа.

В момента около паметника има разположени полицейски патрули.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    17
    Еха
    Само да не стане както с Мавзолея на Георги Димитров. Разрушението му го водеше строителен инженер, уж.
  • 0
    16
    Най-активни
    под каквато и да е информация в този сайт, но най-вече ако е засегната любимата им матушка рушлямия, денонощно са двама дебили - путлерският фен и някакъв турчин с псевдоним "анадънму". Няма смисъл даже да бъдат четени, самите те не винаги са наясно какво им е в дъртите червени чутури, обаче не мърдат от клавиатурите.Дано да има кой да им сменя памперсите, че ще се развони из нета чак.
  • -2
    15
    Виж ти, и у нашия форум...
    активизирали! Бравос! Так держать, па мое и некой сребърник да захлебите! Обаче! Идиотите комай козяк нещо ги недолюбва, така че ... внимателно! А, и както и да се напиняте, козяшки лебец за вас днес нема да има! Анадънму?
  • 2
    14
    русенец
    Трайчо, защо на мястото на демонтирания паметник не поставите паметника на загиналите американски и английски летци, бомбардирали София , а и България? Мамицата им некадърна, как не са ви сринали и изтрили от лицето на земята? А можеше да пуснат и "Шишкото"!:(
  • 3
    13
    тоди
    Това ли ви е най-важното, за его-то си всичко правим, дори и земя продаваме! Боклуци продажни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари