Местане, ако прекръстим България на Турция, ще престанеш ли?

1
И не смесвайте истината с лъжата, и не скривайте истината, когато я знаете
И не смесвайте истината с лъжата, и не скривайте истината, когато я знаете

За поредна Коледа Лютви Местан и бившите му съпартийци от ДПС се подигра с всички българи.

За пореден път повтори лъжите относно т.н. „Възродителен процес“, за пореден път поиска той да влезе в учебниците по история. Но не това, което реално се е случило, а неговата версия. Която няма нищо общо с истината.

Верен на принципа, че една лъжа повторена 100 пъти става истина, и тази година Местан не пропусна да заяви, че малката Тюркян е убита от комунистическия режим. С ясното съзнание, че това просто не е вярно.

Защото:

„В с. Бенковски е организирана протестна демонстрация. Идват хора и от съседни села. Тълпа от 2 000 души се стреми да влезе в селсъвета. Стрелба във въздуха охлажда желанието на тълпата за саморазправа. Жертва е 17-месечната Тюркян, която е изпусната от майка си и стъпкана от тълпата.”

Това са думи на участник в събитията, цитирани от  журналистката Люба Манолова в сайта ѝ. Нещо повече. Има непотвърдена информация, че детето е откарано в болница, където местният лекар д-р Ахмед отказва да го лекува, за да го изкарат мъченик.

Ето какво още е публикувала Люба Маниолова:

Обществото ни не е изживяло своя катарзис след възродителния процес“. Това заяви в събота зам.-председателят на ДПС Лютви Местан пред хиляди симпатизанти и членове на движението. Те се събраха край Тюркян чешма в кърджалийското село Могиляне по повод четвърт век от възродителния процес. Чешмата е изградена в памет на 18-месечния Тюркян, разстрелян в скута на майка си по време на мирните протести на местните жители заради смяната на рождените им имена с християнски.”

Първо било момче, после става момиче…

Лъжата за Тюркян се прокарва не само от Местан и ДПС. Още в зората на демокрацията:

Същият този случай е развяван в парламента от един адвокат, Васил Гоцев. Според Гоцев /съветник на главния идеолог на Живков - Ярослав Радев /, тогава депутат от СДС, малката Тюркян е била убита, тъй като е чул, че е имало стрелба. Фактът, че е стреляно във въздуха за Гоцев е без значение.

Местан явно не е чел Корана, (което за Гоцев е нормално), нищо ще постоянно се изживява като защитник на мюсюлманите. Аз също, но ето какво цитира Люба Манолова в сайта си:

И не смесвайте истината с лъжата,
И не скривайте истината, когато /я/ знаете.

Корана, Сура 2. Ал-Бакара

Ако го е чел, то още по-зле.

Та какво история иска да учим Местан?

Ето какво пише Живко Сахатчиев в книгата си „Якоруда - българската драма":

Обстановката в Якоруда става все по-напрегната и тревожна. След завръщането си от митинга в София на 29 декември 1989 г. група туркофили и фанатици бяха извършили групово пикаене по вратата на църквата „ Св. св. Кирил и Методий”. Пред Народното събрание в София те скандираха „Единство, единство” и „България, България”, но в Якоруда скандираха „Да живее Турция” и казваха „Нашата мила родина Турция”.

Нощем по телефона започнаха да се произнасят смъртни присъди на изявени патриоти. Започнаха да се събират подписи за уволнение на учителите от основното училище. В магазина за млечни продукти продавачката Атидже Османова отказва да продава мляко на граждани, които членуват в „Родолюбие”. Последват и други непристойни актове: изпочупени са стъклата на църквата „Св. св. Кирил и Методий”, разбит е кръстът на църквището „Св. Георги” в местността Якорушица, където някога е било старото селище на Якоруда. Счупени са стъклата и е направен опит запалване на къщата на учителите Румяна и Янко Парцови, защото са родолюбци. Разбито е и витринното стъкло на клуба на Комитета за защита на националните интереси и т.н., и т.н.

За голямо съжаление тази наглост и арогантност на пантюркизма в лицето на ДПС се подхранва от престъпното бездействие на българските държавни органи. Когато около 30 българи мохамедани отиват при председателя на ОБНС (Общински народен съвет) да търсят от него закрила, защото искат да си останат с българските имена, той им отговаря, че не може да им даде такава. Какво падение!!!! В България държавната власт отказва закрила на българи, които искат да носят български имена!!!

Нещо повече. Когато две жителки в пощата бяха поставили на прозореца интервю на кипърския външен министър (в. „Поглед”, бр. 5 от 29.01.1990г.) - „Не забравяйте нашия пример”, в което той предупреждава българския народ да внимава, за да не се повтори и в България кипърската трагедия, председателят на ОБНС извиква двете служителки и ги заплашва с дисциплинарно уволнение и изселване от Якоруда заради тази проява.

Стига се дори дотам, че на училището е наредено да проведе честването на годишнината от обесването на Васил Левски по време, когато на площада няма хора, за да не се дразнели мохамеданите с Васил Левски. Пак по същите съображения председателят на Комисията за духовно развитие при ОБНС забранява озвучаването на тържественото събрание за Апостола с възрастните якорудчени, организирано вечерта в читалището от местния Комитет за щита на националните интереси.

Намерили стадо без кучета, емисарите на ДПС, без да подбират средствата, необезпокоявани вършат своята антибългарска дейност. На двама души е нанесен побой, защото открито заявили, че няма да си сменят българските имена с турски. Един младеж е бит, защото е отказал да замине „на вахта” пред Народното събрание. Дългогодишен работник в дървообработващия завод е уволнен от работа, защото отказал да даде пари на ДПС.

Българите християни са стъписани. Те се питат: Якоруда в свободна независима България ли се намира или в Турция?

"Никога България", "Кръвта за Турция си давам" и "Да живее Турция" - за тези надписи по училищни чинове и стени на 21 януари 1991 бе предупреден президентът на Република България, Желю Желев български граждани от Якоруда предупредиха Желев, пише Люба Манолова в сайта си. И разказва още:

Хора от Якоруда изпращат на 26 февруари 1991 г. на Президента и Великото народно събрание един твърде тревожен документ, с копие, от който успях да се снабдя и аз, въпреки че съдържанието му се криеше много строго. Ето извадки от този документ:

Атидже Османова (магазинерка): „Аз лично ще отрежа главата на Гълъбина Досева”.

 Сабия Кьорова (работничка в ОССС) на Цана Кундева: „Три каурски семейства сте в махалата, ще ви смирим за половин час” и още „За три часа ще ви изколим всички кауре в Якоруда”.

 Меде Мръцов (монтьор) на Невена Вучкова (вдовица): „Твоя син Атанас ще бъде заклан …..”.

 Ахмед Крачов (шофьор) на Ангел Кипишов (баща на учител): „Ще заколя и тебе и твоя син, дето учи децата, че са българи. Ще ви запаля и бараката”.

 Юмер Джамал Ислям, ученик от VI клас: „Като дойде тука Турция, ще ви колиме като в Батак”.

 Съобщение по телефона на Йордан Минев (пенсионер): "Мюсюлманската секция ти е издала смъртна присъда. Сутринта да си изкопаеш гроба” и т.н."

В края на 1992 г. се събират достатъчно тревожни сигнали за обстановката в районите с население, което има смесено вероизповедание. Избрана е Анкетна комисия в парламента, която да проучи истинността на сигналите "За турцизиране на българското население в Софийска област". За първи път е формулирано и явлението за нов възродителен процес, но вече в обратна посока.

Този Доклад беше внесен в парламента и прибран, по-точно скрит и никога не бе разгледан!

В Анкетната Комисия, постъпва съчинение, писано от първолаче, по темата "България". В ученическата тетрадка прочетох дословно следното: "България, моето отечество е най-хубавата земя на света! Аз се гордея с моята хубава земя! Аз се гордея, че съм роден в нея! Гордея се и я обичам! Аз обичам Турция!"

Оставям този пример без коментар. Както без последствие останаха и другите факти за преименуване на улица "Бузлуджа" в "Осман паша". Започнало бе разпространението на версията, че българите не са били под турско робство пет века, а в земите на България е имало турско присъствие.

Тази теза през 1998 намери и своя връх, когато министърът на образованието, завършилият история Веселин Методиев /по-късно депутат от политическата сила на Иван Костов, Демократи за силна България - бел. Л. М./ предложи българските учебници по история да се пишат от българи и представители на Турция! - бел. мои./ Анкетната комисия по проверка на сигналите за турцизиране на част от българското население проведе редица разговори със свидетели, събра много документи за това явление.

От работата на комисията излязоха на бял свят и други факти:

Така например на 20 април 1992 г., в 5 д клас в Якоруда, в час по немски език, учителката казва на учениците, че родината им е България и трябва да я обичат. Същата вечер, директорът на училището Юруков предупреждава тази учителка, че ако още веднъж повтори подобни твърдения, ще бъде уволнена!

При определяне на народността на учениците, учителят Живко Сахатчиев разказва, че първоначално ученик донесъл декларация от родителите си, че е българин, а на следващия ден се появил с друга декларация, че е турчин!

Стигна се дотам, че зам.-министър на образованието Таня Костадинова /от кабинета на Любен Беров, избрана с гласовете на ДПС в парламента - бел. моя/, на съвещание в град Гоце Делчев издава устно разпореждане да се провежда политика на турско национално самоопределение на учащите се и за задължително изучаване на турски език в българските училища. Това според тази госпожа щяло да бъде условието един ден България да може да бъде приета в Европа!

Някои от учителите, смутени от заповедта, поискват писмено нареждане, но Костадинова им отговорила, че нейното устно разпореждане е достатъчно. Историята бе изнесена от мен още в 1992 година, но никой не се зае да провери случая. Беров все още беше на власт с хора на Доган в кабинета.

Зам.-министърката на образованието по това време бе съпруга на депутата от СДС Христо Иванов, много близък с лидера на ДПС Ахмед Доган. След няколко години Доган и Иванов се събраха в една парламентарна група...

Имаше и друг скандален случай, с един кмет, на име Юсуф Джуджо. Този кмет присъства и в доклада на Анкетната комисия, заради поправките, които бе извършвал в молбите за преименуване. В документите той бе прибавял турско-арабски окончания в имената на гражданите, като зачерквал характерните български наставки – -ов и -ев. Притиснат от сигналите на гражданите, чийто имена си беше позволил да променя, Джуджо излъга тогава в писма до Министерство на правосъдието /изх. - 04. 14 - 1 от 1 юли 1992 г./, че "гражданите доброволно и свободно са направили поправки по заявленията си"! Това също остана без последствие –.пише авторката в lubamanolova.info

Отново Люба Манолова пише в lubamanolova.info:

Навремето на площад Таксим, на който преди месеци турският премиер Ердоган обля с кръв и удави в сълзотворен газ, и гумени куршуми протестите срещу възраждащата се ислямизация – на този площад навремето бе изгорено българското знаме от един българин, с име Фуат Гювен...

Слeд години Гювен се върна в България и никой не му потърси сметка за изгорения трикольор. Въпросният Гювен от продавач на дънки израстна до банкер и собственик на бензиностанция в безмитна зона Свиленград – това бяха годините на криворазбрана демокрация.

А днес по-добре ли е разбрана?!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари